Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Litteraturhistorie

Kommende arrangementer på Litteraturhistorie

ons 19 maj
15:00-16:30 | Zoom
Online paneldebat om og med Toril Moi
Den såkaldte postkritik har åbnet for en fornyet diskussion af, hvad læsning er, og i den forbindelse stillet sig kritisk over for mistankens hermeneutik og dens angivelige dominans i vor tids litteraturvidenskab. Litteraturprogrammet på Aarhus Universitet inviterer til paneldebat om disse og relaterede spørgsmål, sådan som de rejses og diskuteres i Toril Mois seneste bog The Revolution of the Ordinary. Literary Studies After Wittgenstein, Austin, and Cavell (2017). Vi har indbudt Moi selv til at rede trådende ud, men fremfor den traditionelle zoom-forelæsnings envejstale vil udredningen ske i kritisk dialog med en stribe paneldeltagere, der hver vil holde korte oplæg om Mois bog. Vi håber på den måde at kunne skabe et levende og nuanceret forum for diskussionen af de litteraturvidenskabelige metoders tilstand.

Om Litteraturhistorie

Litteraturhistorie arbejder med litteratur fra alle steder til alle tider. Fra Aarhus til Afghanistan og fra Homer til den nyeste litteratur i digitale medier. Studierne kobler litteraturen som en selvstændig kunstart sammen med litteraturen som en central del af kulturlivet, og derfor spænder forskningsemnerne så vidt som fra rejselitteratur, opdagelsen af erindring og det ubevidste til vidnesbyrd og erindringer om særligt traumatiske begivenheder i litteratur.

Forskerne bruger en række tilgange til litteraturhistorie, så som genreteori, poetik og fortælleteori, ligesom de arbejder tæt op ad æstetiske fag som kunsthistorie og dramaturgi, samt kultur- og sprogfag både indenlands og udenlands.

Forskningsmiljø

Foruden fagets kerneindsats på områderne litteraturteori, verdenslitteratur, romantikstudier, modernisme og editionsfilologi, indgår flere af forskerne på litteraturhistorie i miljøer på tværs af fagområder, hvor man undersøger digitale medier, teknologi- og filmhistorie, menneskerettigheder og erindringer, både i forhold til litteratur og kultur.

Fagets forskere formidler litteraturen bredt i efteruddannelse af gymnasielærere, i kurser på folkeuniversitetet, foredrag på højskoler og i gymnasieskolen og gennem litteraturkritik i aviser og tidsskrifter. Der er også en lang tradition for udarbejdelse af lærebøger og udgivelser af litterære klassikere.

ForskerBrev

ForskerBrev er et halvårligt nyhedsbrev om forskning i litteraturhistorie og børnelitteratur på Aarhus Universitet. Nyhedsbrevet bliver sendt ud til studerende og ansatte på Litteraturhistorie.

Du kan til- eller afmelde dig nyhedsbrevet ved at skrive til Sophus Helle på sophushelle@cc.au.dk.