I serien om den de ansattes aktuelle forskning på kunsthistorie er vi kommet til ph.d.-studerende Pernille Lystlund Matzen. Matzen fortæller her om sit museologiske forskningsprojekt med – som hun selv beskriver det – den lange arbejdstitel ”Et dannelsesbegreb til det 21. århundrede? En undersøgelse af museale udstillingspraksisser som genforhandling af kunstmuseets oplysningsrolle i dag”. Projektet løber i perioden 2020 og tre år frem.
Projektets hovedfokus er at undersøge, hvordan en række nyere kunstudstillinger i ind- og udland går i kritisk dialog med den vesteuropæiske oplysningstradition, kunstmuseet bygger på. I mit projekt spørger jeg bl.a. ind til, hvordan kunstmuseet kan arbejde aktivt med den friktion og de konflikter, der ligger i museets historiske rolle som en del af en oplysningstradition – og om denne friktion kan bruges produktivt som afsæt for beskuerens inddragelse og kritiske stillingtagen. De udvalgte eksempler vil fortrinsvist fokusere på udstillinger i regi af offentlige, statsstøttede og statsanerkendte kunstmuseer, idet disse har en eksplicit forpligtelse på almennyttig relevans samt på at udføre og formidle forskning. Derfor er de af særlig interesse for netop dette projekt.
Mit projekt er forankret i det relativt nye forskningsfelt ’udstillingsstudier’, der ser udstillingen som det primære medium, kunstinstitutionen ytrer sig igennem – og dermed et centralt sted for udviklingen og diskussionen af nye museumsforståelser. De udvalgte kunstudstillinger, jeg ønsker at skrive om, omhandler ikke blot et særligt tema, kunstnerskab eller periode, men sætter aktivt kunstmuseet og dens fysiske og institutionelle modeller for betydningsdannelse til diskussion. Et aktuelt eksempel kunne være Glyptotekets samlingsudstilling ’Paul Gauguin – Hvorfor er du vred?’ (19.11.2020 - 16.05.2021), der arbejder åbent med de konflikter og ’blinde vinkler’, der ligger indlejret i den kanoniserede kunsthistorie – i dette tilfælde dets imperialistiske og kolonialistiske understrømme – og som inddrager publikum i denne diskussion.
Samfinansieret ph.d. mellem kunstmuseet og universitetet
Min ph.d. er finansieret gennem Ny Carlsbergfondet, Aarhus Universitet og Louisiana. Som samfinansieret ph.d. arbejder jeg på tværs af kunstmuseet og universitetet – i min hverdag deler jeg min tid mellem Louisiana og Aarhus Universitet. Alt i alt er jeg rigtig godt tilfreds med denne hybridkonstruktion, hvor man både kan trække på universitets dybdegående, opdaterede forskningsperspektiv og museets mere publikumsorienterede, hands-on perspektiv. Som en praktisk udmøntning af mit projekt er jeg aktuelt i gang med at planlægge en række aftenseminarer på Louisiana, der sætter fokus på, hvordan forskere, kunstnere og forfattere har forsøgt at gentænke, revidere og stille spørgsmål til kunstmuseets og museumssamlingens blinde vinkler. Seminarrækken ønsker at reflektere over – og diskutere –kunstmuseets rolle i en brydningstid, og samtidig at skabe en fælles undersøgelse af, hvordan vi kan udvide blikket for, hvem og hvad der er ’værd at samle på’. Seminarerne er en blanding af inviterede deltagere og ’open call’-struktur, så arrangementerne forhåbentlig kan inddrage så mange stemmer som muligt i samtalen om kunstmuseets rolle og relevans i dag.