Aarhus Universitets segl

Arts-forsker vinder fornem kunstpris

Lektor og kunstner Winnie Soon har fået tildelt den prestigefyldte pris 'Golden Nica' for et kunstprojekt, der undersøger de digitale dimensioner ved statslig censur.

Kunstner og lektor ved Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab Winnie Soon.

'Unerasable Characters'.

Sådan lyder titlen på det kunstprojekt, som kunstner og lektor ved Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab, Winnie Soon, netop har modtaget den eftertragtede pris ’Golden Nica’ for.

Hæderen uddeles af Prix Ars Electronica, der siden 1987 har været kendt som én af de mest prestigefyldte konkurrencer inden for mediekunst. Prisen får Winnie Soon for et kunstværk, som med projektets ord 'adresser det skræmmende omfang og den virkning af statsligt vedtaget censur, der bliver håndhævet gennem digitale infrastrukturer.'

"Winnie Soon bruger maskinlæringsteknikker kombineret med gør-det-selv- og open source-tilgange til at komplicere forestillinger om kontrol og magt. (...) Ved at omdanne skrabet, censureret indhold til ’nye’ erfaringer, der undgår eller omgår overvågning, sætter Soon spørgsmålstegn ved, om den teknologi, som har til formål at fjerne information, kan kapres for at gøre det slettede uudsletteligt," lyder det blandt andet i begrundelsen fra Prix Ars Electronica.

Med hæderen følger samtidig et beløb på godt 75.000 kroner, ligesom ’Unerasable Characters’-projektet vil blive udstillet ved den årlige Ars Electronica Festival, der finder sted til september i Linz i Østrig.

I alt blev der uddelt fire ’Golden Nica’-priser ved årets konkurrence, hvor Winnie Soon vandt i kategorien ’AI & Life Art’.

Arts-forskerens vinderprojekt kan ses her:
https://calls.ars.electronica.art/2023/prix/winners/7149/