Aarhus University Seal

Seminar: Middelalderisme i dansk litteratur og billedkunst

Arrangør: Forskningsprogrammet 1800-tals studier, IKK

Info about event

Time

Wednesday 12 April 2023,  at 13:00 - 16:00

Location

Kasernen, Forskerhuset, bygning 1586/114

PROGRAM:

Velkomst v/ Lis Møller

Romantikkens middelalderisme

  • Lis Møller, AU: Angantyrs sværd: Middelalderisme i dansk romantik
    Med udgangspunkt i B.S. Ingemanns historiske romaner præsenterer oplægget nogle hovedpointer i bogen Middelalderisme i dansk romantisk litteratur.
  • ​​​Marie-Louise Svane, KU: Respons

Kaffepause

Århundredeskiftets middelalderisme

  • Anders Ehlers Dam, Flensburg: En ny middelalder? Kulturkritisk middelalderisme i Henrik Pontoppidans De Dødes Rige
    I foredraget diskuterer jeg middelalderens rolle i Henrik Pontoppidans romanværk De Dødes Rige (1912-16). Der henvises idelig til middelalderen i den kamp mellemradikal fremskridtstro og religiøs reaktion, der udspiller sig i romanen. Desuden alluderes der til middelalderligt folkevisestof. Og endelig findes der en slags            grundlæggende middel-alder-forestilling i romanens kulturkritiske fremstilling af samtiden som en forfaldstid mellem andre epoker.
  • Katrine Bruun Jørgensen, AU: Kvindernes middelalder – Agnes Slott-Møllers magt- og morfremstillingerMed Margrethe I i centrum anvendte kvindebevægelsen middelalderen som ramme for Kvindernes udstilling fra fortid til nutid i 1895. Agnes Slott-Møller lavede et emblem til udstillingen, der forestillede Margrethe I, og hun skildrede også dronningen i flere af sine værker. Omkring år 1900 skete der et skift i Slott-Møllers kvinderepræsentationer, og man ser herefter mere patriarkalske fremstillinger af kvinder med børn. Oplægget undersøger disse forskellige middelalderlige kvindeskikkelser i Slott-Møllers værk og argumenterer for, at skiftet var strategisk.

Efter seminaret er der reception i kaffestuen på 4. sal (1580-434) kl. 16:00-17:00 i anledning af udgivelsen af Middelalderisme i dansk romantisk litteratur.

Alle er velkomne til seminaret og/eller receptionen!