Aarhus University Seal

Lunch lecture: Sven Halse, IKK

Livsreformatoren fra Lem. Om husmandssønnen, lægen, kostreformatoren, cykelpioneren, ernæringsforskeren og kulturimportøren Mikkel Hindhede (1862-1945)

Info about event

Time

Wednesday 11 May 2016,  at 12:15 - 13:00

Livsreformbevægelsen var en af de store, universelle kulturstrømninger der skyllede hen over Europa og USA fra omkring 1880 og frem til Anden Verdenskrig. Hitlertidens Tyskland adapterede og perverterede bevægelsens sundheds- og naturlighedsidealer og spændte dem for sin raceideologiske vogn. Derved blev Lebensreform, sundhedskultur og kropsdyrkning efter 1945 et problematisk og tvetydigt projekt, ikke mindst i Tyskland. Et begreb som ”vitalisme” er først inden for de sidste ti-femten år ved at blive skrevet fri af sine fascistoide betydningskonnotationer.

Fra bevægelsens tidlige fase og frem til Anden Verdenskrig virkede Mikkel Hindhede som formidler af internationale kulturtendenser og forskningsbaseret med et sundere og lykkeligere Danmark for øje. Det som vi alle i dag kender som sund kost og livsstil var omkring 1910 et minoritetsstandpunkt, for hvis udbredelse MH kæmpede energisk på alle offentlighedens fronter, såvel i den første tid som overlæge ved Skanderborg Sygehus (1891-1909) til perioden som leder af Statens Kontor for Ernæringsundersøgelser (1911-1932). Ja lige op til sin død. ”Den mest kendte mand i Danmark efter kongen og statsministeren”, mente en af hans samtidige.  Og så reddede han Danmark fra sult under 1. Verdenskrig!