Aarhus University Seal

Dan Ringgaard får Georg Brandes-prisen

Lektor i nordisk litteratur, Dan Ringgard, har modtaget Georg Brandes-prisen for rejsebogen og essay-samlingen ”Stedssans”.

Prisen, der er på 60.000 kr., er indstiftet af Litteraturkritikernes  Lav i 1969 og uddeles en gang om året.

I begrundelsen lyder det blandt andet:

-I livfuld vekslen mellem teori, analyse og subjektiv lystvandring, udført med sensibilitet og sulten nysgerrighed, fremstiller Dan Ringgaard suverænt og originalt, hvad stedet, byen og landskabet som mentale rum betyder i og for en lang række danske og internationale tekster, ældre såvel som nyere.

Prisen opfatter Dan Ringgard først og fremmest som en anerkendelse:

–Prisen opfatter jeg som en anerkendelse fra fagfæller, og som et vidnesbyrd om, at jeg har skrevet en bog, som er nået ud i et offentligt kulturelt rum og ikke bare er blevet parkeret i en faglig, akademisk verden. Jeg er særlig glad for den, fordi det er en bog, hvor jeg har forsøgt at blande det akademiske med andre skrivemåder. Det har været svært, men så meget desto bedre er det at se, at nogle i hvert fald synes, det er lykkedes. 

Nye bogprojekter i støbeskeen

Dan Ringgard arbejder lige nu på tre nye bogprojekter. Den første er en bog om Jørgen Leth, hvor han forsøger at se værket under ét, og altså ikke kun den litterære del af det.

-En af de ting, som er interessant og moderne ved Jørgen Leths arbejde er, at han opbygger en metode, som han kan benytte på tværs af kunstarter og af meget andet, fortæller Dan Ringgard. 

Den anden bogen handler om vejret, hvor Dan Ringgard vil prøve at finde en humanistisk vinkel på klimadiskussionen ved at gå vejen om især litteraturen.

I begge bøger arbejder han videre med nogle af de genreblandinger, som han også arbejdede med i "Stedssans". 

Endelig er han i færd med sammen med kolleger at skrive en ny lærebog i litteratur.

Se Dan Ringgards personlige hjemmeside

Læs omtale af ”Stedssans”