Aarhus Universitets segl

Kulturarv med børneøjne: Metoder og eksempler på at inddrage børn

Seminaret er arrangeret af forskningsprojektet BØV – børns møde med den nationale kulturarv.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Onsdag 5. februar 2025,  kl. 10:00 - 15:30

Sted

SMK, Sølvgade 48-50, 1307 København K

Arrangør

BØV

Forskningsprojektet BØV – Børns møde med den nationale kulturarv sætter fokus på den måde, kulturinstitutioner inviterer børn ind som deltagere og publikum, og på, hvordan børnene oplever dette møde. Projektet er nu lidt over halvvejs og har skabt en masse viden om, hvordan børn møder Det Kongelige Teater, SMK og Nationalmuseet, samt om, hvordan vi undersøger dette møde. På seminaret deler vi den viden med andre, der arbejder for at skabe kulturmøder med og for børn. Vi håber på en inspirerende dag, hvor vi også har inviteret andre forskere og praktikere til at dele deres erfaringer.  

Har du spørgsmål til seminaret er du velkommen til at kontakte Mette Langeberg Lund på mllu@cc.au.dk

Seminaret er arrangeret af forskningsprojektet BØV – børns møde med den nationale kulturarv, der et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Det Kongelige Teater, Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. De kommende år undersøger projektet børns møde med den nationale kulturarv. Projektet er støtte af Augustinus Fonden.

  • Dato: Onsdag den 5. februar 2025
  • Sted: SMK, Sølvgade 48-50, København

PROGRAM:
 

09:00-10:00 Ankomst til SMK 
Der vil stå kaffe og the klar
 
10:00-10:15 Velkomst ved SMK’s direktør Astrid La Cour
 
10:15-10:30 Velkomst ved BØV forskningsleder Louise Ejgod
 
10:30-11:20  Popcorn, polaroid og prøvehandlinger 
Louise Ejgod, forskningsleder BØV og Christiane Særkjær, postdoc, præsenterer indsigter og metoder i arbejdet med at inddrage børn og børneforskere fra BØV-forskning:
En vigtig del af BØV-projektet er at invitere børn ind som medforskere, så vi sammen med børnene undersøger deres møder med kulturarven. I oplægget deler vi erfaringerne fra vores første tre eksperimenter sammen med børneforskerne: hvad gjorde vi, hvad fik børnene ud af det og hvad lærte metodisk og indholdsmæssigt af det? Børn som medforskere skaber både andre former for viden og et andet ejerskab både til kulturarven og til forskningsprocessen. Men samtidig er det både bøvlet, tidskrævende og ukontrollabelt. 
 
11:25-12:15  Uforudsigelige udstillinger: Affektiv kuratering og børn som kreative partnere
Stefanie Steinbeck, ph.d. og Linda Nørgaard Andersen, Vicedirektør og program- og publikumschef Arbejdermuseet udforsker, hvordan affective curatorship og affective milieu kan bruges som rammer for at forstå udstillinger som dynamiske og uafsluttede processer. De vil argumentere for, at det ikke altid er muligt – eller ønskeligt – at designe alt til perfektion, men at man i stedet skal omfavne kaos og uforudsigelighed som en del af oplevelsen. Stefanie Steinbeck vil fremhæve, hvordan børn kan inddrages som medskabere i denne proces, og hvorfor det er afgørende at prioritere oplevelsen frem for læringen for at skabe dybtgående og mindeværdige møder med fortiden. Linda Nørgaard Andersen fortæller, hvordan Arbejdermuseet har omsat og inddraget forskningen og hvilke overvejelser museet har haft i forbindelse med samarbejdet. 

12:30-13:30  Frokost
 
13:30-14:30  Institutionernes funktionsmåde og børnenes møde med kulturarven
Museumsinspektør, Den Kgl. Afstøbningssamling, Henrik Holm præsenterer praksiserfaring og analyse af, hvordan museer fungerer i mødet med børn og kulturarv: 
I en teoretisk indramning bestående af Asger Jorns ”Situationisme” (1968) og Anton Jägers begreb ”Hyperpolitik” (2023), samt praksiserfaring fra forsøget på at skabe det demokratiske museum på Den Kgl. Afstøbningssamling (2010-16), vil han analysere museumsreformen og fremhæve børnenes krav til en meningsfuld proces i mødet med kulturarven
Oplægget bliver efterfulgt af en workshop ved Michael Hansen, Værkstedsansvarlig, SMK     
  
14:35-15:20  Kunstmøder med Børn
Merete Jonvick præsenterer sin forskning om kunstmøder for og med børn. Hun har studeret kunstworkshops og -projekter, hvor børn deltager aktivt som medskabere. Gennem observationer og interviews har Jonvick undersøgt, hvordan børn oplever kunstmøder, med fokus på temaer som samarbejde, ligeværd, deltagelse, magt og materialer. Jonvick vil især trække på to forskningsprojekter: Kunstmøde i skolen, der ser på, hvordan børn i Norge møder professionel kunst og kultur gennem den kulturelle skoletaske, og Samarbejde mellem små og store væsener, et projekt, der undersøger, hvad der sker, når børn og voksne arbejder sammen om at skabe kunst på ligeværdige vilkår. Jonvick vil også fokusere på, hvordan materialer og fysiske omgivelser spiller en vigtig rolle i kunstmøder og hvordan ny materialeteori kan hjælpe med at forstå disse møder bedre.

15:20-15:30 Afrunding 

15:30-16:00  Vi siger tak for i dag over et glas vin