Aarhus Universitets segl

Stueplanter er en forankret del af dansk kulturarv

Selvom vi ikke skænker det megen tanke eller opmærksomhed, repræsenterer stueplanter en betydelig del af den danske kulturarv. Det skal et tværfagligt team af biologer, kunst- og kulturhistorikere undersøge i et nyt projekt støttet af VELUX FONDENs museumsprogram med 4,7 millioner kroner.

Lektor Anette Vandsø fra Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet står bag projektet ”Skjulte plantehistorier”, der sammen med Den Hirschsprungske Samling, kaster lys over de historier, der gemmer sig bag netop denne integrerede, folkekære del af vores interiør.

Gennem århundreder har vi indrettet vores hjem med planter. De historier, planterne bærer med sig, knytter os til historier om alt lige fra arv, køn og mode til biodiversitet og Europas koloniale fortid. Anette Vandsø fortæller om projektet:

”Spørgsmålet om, hvordan vi indretter os med planter, er blevet højaktuelt som følge af de globale klimaforandringer og biodiversitetskrisen, hvilket især ses i interessen for vilde haver. De stueplanter, vi har indenfor, er imidlertid ikke i samme grad blevet tematiseret med interesse for, hvordan deres og vores liv er sammenviklede, samt hvilke globale anliggender de har andel i.”

I forbindelse med den afsluttende udstilling omdannes Den Hirschsprungske Samling til et forum, hvor kunstens historier om det danske hjems planter mødes med forskernes viden om planternes kultur- og forædlingshistorier samt publikums personlige fortællinger.

Bevillingen fra VELUX FONDEN skal blandt andet bruges til indsamling og analyse af de interiørstudier fra 1800-tallet, der bærer et unikt vidnesbyrd om planternes indtog i de borgerlige danske hjem. Dette skal knyttes an til publikums aktuelle plantehistorier og til formidling i forbindelse med den afsluttende udstilling. Sidstnævnte sker gennem udarbejdelse af blandt andet podcasts og videoer, der skal sætte fokus på de skjulte plantehistorier og deres indvirken på dansk kulturarv.

Læs mere om projektet "Skjulte plantehistorier"


Om VELUX FONDENs museumsprogram

I samspil med både store og små danske museer støtter VELUX FONDENs museumsprogram forsknings- og formidlingsprojekter, der styrker samarbejdet mellem museernes forskere og formidlere og universiteternes humanvidenskabelige forskere. Årets bevillinger er dog programmets sidste, da der nu er kommet flere støttemuligheder på området, og fonden i sit strategiarbejde har besluttet at flytte fokus til opdyrkning af et nyt område for brobygning mellem humanvidenskab og kunst og kultur.

Læs mere om VELUX FONDENs museumsprogram


Kontakt

Lektor Anette Vandsø
Afdeling for Kunsthistorie, Æstetik & Kultur og Museologi, Aarhus Universitet
E-mail: vandsoe@cc.au.dk
Mobil: 87163087