Skjulte Plantehistorier; kunsten at opdage interartslige forviklinger i det grønne danske hjem
Projektet undersøger danske stueplanter for at få mere viden om de symbolske betydninger, materielle forhold og bredere kultur- og plantehistorier gennem hvilke det borgerlige danske hjem blev opdyrket og næret.
Projektets er motiveret af det aktuelle behov for at gentænke vores forhold til planter, som klima- og biodiversitetskrisen tydeliggør. Her er grundantagelsen, at planter er kultur-naturhybrider, der på grundlæggende vis er viklede ind de menneskelige socio-kuturelle rum (Myers 2017). Dette knytter globale forhold, som fx biodiversitetskrisen, til de nære og lokale miljøer vi bor i sammen med planterne.
Vi ønsker at forstå, hvordan denne menneske-plante forvikling finder steder i den domesticerede grønne, hjemlige sfære. I projektet undersøger en tværfaglig gruppe forskere, botanikere, kunsthistorikere, kulturarvsforskere, den mangfoldighed af historier – kultur-, forædlings- og kolonihistorier – der er indlejrede i disse mondæne hverdagsobjekter; historier om køn, klasse, smag, om transnational handel og Europas koloniale fortid, om biodiversitets- og klimakrise. Metodisk, samler og undersøger projektet de interiørmalerier fra det 19.århundrede, som bærer vidne om planternes indtog i de borgerlige danske hjem, og om planternes rolle i den socio-materielle opdyrkning af ’privaten’ i denne periode. Vi ser også på den plantekritik, vi ser i samtidskunsten. I 2025 aktiverer projektet kunstmuseet som et forum for vores fælles plantebekymringer med podcasts, kreative skriveworkshops og selvfølgelig udstillinger, hvor du kan se et udsnit af de fantastiske plantemotiver, vi har fundet.
Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Den Hirschsprungske Samling og er generøst støttet af Veluxfondens museumspulje.