Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Er mennesket et grundlæggende musikalsk væsen?

Niels Chr. Hansen er uddannet på musikvidenskab samt på Det Jyske Musikkonservatorium og har skrevet ph.d. om det musikalske ekspertisebegreb. Det er der kommet en TEDx-talk ud af, som netop er offentliggjort. Konklusionen begge steder er, at vi alle besidder en medfødt musikalitet.

16.08.2017 | Anja Kjærgaard

De fleste kender udtrykket: ”ikke at have en tone i livet”, men ifølge ph.d. Niels Chr. Hansen, er mennesket et grundlæggende musikalsk væsen. Vi besidder, ifølge ham, alle en medfødt musikalitet, som kan stimuleres gennem jævnlig musiklytning, undervisning i og øvelse på et instrument.

”Tidligere forskning har været præget af et ”romantiseret genibegreb”, som har betragtet musikalsk ekspertise som en uhåndgribelig skaberevne, som ganske få af os enten er født med eller helt mangler, og som altid er til gavn for disse udvalgte få, ”begavede” individer,” fortæller Niels Chr. Hansen.

Og hvad har din forskning vist?

”Ved hjælp af psykologiske lytteeksperimenter, avanceret computermodellering og hjerneskanninger har min forskning blandt andet påvist, at musikalsk ekspertise snarere er noget, som vi alle som mennesker besidder en medfødt kapacitet for, og at vores musikalske evner løbende udvikler sig og specialiseres, når vi engagerer os i musik ved at lytte og spille selv.”

So long X Factor

Niels Chr. Hansen taler også i den nyligt offentliggjorte TEDx-talk om det romantiserede genibegreb og nævner her tv-programmet X Factor, der snart kører på 11. sæson på DR1 og tilsyneladende snart for sidste gang.

Hvad er det for et geni-begreb, der opereres med her?

”Her stiller håbefulde individer op foran et ekspertpanel, hvis fornemste opgave er at opdage en mystisk, udefinerbar, såkaldt ”X Factor”. De heldige få, der er begavet hermed, skal blot igennem et par ugers coaching, og så er de ellers klar til at slå igennem som popstjerner. Virkeligheden er en ganske anden. Programmer som ”X Factor” er med til at konsolidere et forældet ”romantiseret genibegreb”, som ikke har basis i den moderne videnskab, når den gør musikalske aktiviteter til et elitært projekt for de få, selvom dens erklærede mål faktisk er at være folkelig og altså gøre lige netop det modsatte.

Se videoen fra Niels Chr. Hansens TEDx-talk


Yderligere information

Niels Chr. Hansen 

Postdoctoral Fellow in Music Cognition
Mail: nchansen@clin.au.dk
Mobil: +1 614-218-0192

Forskning