Aarhus Universitets segl

Museologisk Seminar: Museen in der DDR

I anledning af bogen Museen in der DDR (2022) inviterer Dansk Center for Museumsforskning til seminar om en ukendt museumshistorie og dens danske perspektiver.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 23. marts 2023,  kl. 13:00 - 16:00

Sted

Københavns Universitet, lokale følger snarest

Program:
13:00 Velkomst og introduktion.
13.15-14.00: Kristina Kratz-Kessemeier og Nikolaus Bernau: ”Museen in der DDR” – presentation and case studies.
14.00-14.20: Elke Neumann: ”The Danish Connection: Kunsthalle Rostock and Biennale der Ostseeländer”
14.20-14.45: Pause med kaffe og kage.
14.45-16.00: Gruppeworkshop – hvad kan vi lære af at studere museer i DDR? Andre forståelser af museets rolle i en tid, hvor vi diskuterer den nye ICOM-definition.  

Oplægsholdere:
Kristina Kratz-Kessemeier (Kunsthistoriker, Berlin, https://www.kulturtext-berlin.de/profil/ )
Nikolaus Bernau (Richard Schöne Gesellschaft für Museumsgeschichte, Berlin, https://richard-schoene-gesellschaft.de/ ) og
Elke Neumann (Kunsthistoriker og kurator, Berlin). 
Ordstyrer: Kristian Handberg (adjunkt, Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet).

Hvordan var museernes rolle og virke i et statskommunistisk samfund? Det giver den nye antologi Museen in der DDR: Akteure, Orte, Politik (2022) et unikt indblik i. Bogens bidrag behandler de politiske rammer for museerne i DDR-staten og deres udvikling, de specifikke former for museer, som det resulterede i, og hvordan museerne så virkede igennem samlingspraksis, formidling og udveksling. Dette omfatter både kunstmuseer, kulturhistoriske og naturvidenskabelige museer – og de særlige DDR-typer af udstilling på arbejdspladser og i det politiske system.

Antologien er videreudviklet fra konferencen Museen in der DDR i Kunsthalle Rostock i 2019 som første koncentrerede fokus på DDRs museumshistoriografi med bidrag fra en lang række tyske museologer, kunsthistorikere og museumsfolk. Denne glemte museumshistorie fører os ind i museet i et helt andet samfund, tæt på Danmarks grænser, men alligevel adskilt af jerntæppet og verdensomspændende konflikt. Hvad kan vi i dag lære af museerne i DDR og hvilke nye veje for museumshistorie åbner der sig i dette felt? Dette er særligt interessant i en tid, hvor museets rolle diskuteres, for eksempel i forbindelse med den nye ICOM-definition.

Seminaret indledes med præsentationer af kunsthistoriker og museumshistoriker Kristina Kratz-Kessemeier (redaktør af Museen in der DDR), Nikolaus Bernau (bidragyder og leder af Richard Schöne Gesellschaft für Museumsgeschichte) og kunsthistoriker Elke Neumann (om Kunsthalle Rostock, hvor mange danske kunstnere udstillede).

Se mere om bogen på:
https://www.vandenhoeck-ruprecht-verlage.com/detail/index/sArticle/57712  

Seminaret er organiseret af adjunkt Kristian Handberg, i regi af Dansk Center for Museumsforskning