Aarhus Universitets segl

Rebekka Boyding: Skyggerne af den oplyste viden

All are welcome to Aesthetic Seminar.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 28. november 2024,  kl. 14:15 - 16:00

Sted

Kasernen, building 1584, room 124. Langelandsgade 139, 8000 Aarhus C


Rebekka Boyding: Skyggerne af den oplyste viden  
 

Aldrig har vi forhandlet mere intenst, hvad viden er, hvad det vil sige at vide noget, hvem der ved noget, hvem der har ret eller adgang til at vide hvad, samt hvilken rolle universitet og uddannelse skal spille. I så forskellige retninger og tendenser som postkritik, dekolonialisme, queer-teori, praksisbaserede ph.d.-projekter, kunstneriske ph.d.’er, kunstnerisk vidensproduktion o.l., synes der at være en fælles kerne af at ville kræve plads til de følelser, de mennesker, de livsformer og de videns- og erkendelsesformer, der har levet i skyggerne af det oplyste. På samme tid har universitetet i sit homogene format aldrig været større, end det er nu. Med afsæt i mit arbejde med min afhandling om kunstnerisk viden og VELUX Fondens writers-in-residence-program, hvor forfattere rykker ind på universitetets oplyste gange og mit arbejde som kunstner fra teatrets mørklagte sale, vil dette foredrag undersøge forholdet mellem kunst og institution og kunst og universitet med fokus på tendensen til, at alt skal indlemmes i eller imitere universitetets tænkning.

BIO
Rebekka Boyding er sceneinstruktør, dramatiker, forfatter og sanger/sangskriver og ph.d.-studerende ved Nordisk sprog og litteratur med et projekt om kunstnerisk viden. I sin afhandling undersøger hun med afsæt i VELUX Fondens writers-in-residence-program, hvordan man kan integrere forfattere på universitetet på en måde, der er til gensidig gavn, hvilken viden, der opstår i mødet mellem forskere og forfattere, og hvad kunstnerisk viden er. Rebekka instruerede sidste efterår PIGEDYR på Sort/Hvid, hvortil hun også skrev sange og komponerede musik, og er i den kommende sæson kunstnerisk profil ved Teater Momentum vol. 18, hvor hun skriver og instruerer en forestilling om friktionsløse virkeligheder. De tværæstetiske spor spiller derfor en afgørende rolle både i Rebekkas kunst og hendes forskning, hvor hendes eget virke som praktiserende kunstner er af afgørende betydning.


Æstetisk Seminar E2024 er tilrettelagt af Christiane Særkjær og Jan Løhmann Stephensen, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.