Det nordiske 1800-tals forskningsnetværk
Indenfor og udenfor: grænsedragninger i 1800-tallets Norden
Info about event
Time
Indenfor og udenfor: grænsedragninger i 1800-tallets Norden
Der blev trukket mange grænser i 1800-tallets Norden: Kulturer og nationer fik nye konturer mens folk, klasser og køn blev holdt inde eller ude, inddelt og ordnet. Opdelinger, der startede på konceptplanet, kunne få konkret og varig betydning med et pennestrøg. De kulturelle grænser flyttede sig også – kunstens ændrede spillerum blev udforsket og debatteret, og nye identiteter i politik og kultur tillod andre muligheder.
Det nordiske 1800-tals forskningsnetværk inviterer nu oplæg til et seminar om grænsedragninger og opdelinger indenfor og udenfor i 1800-tallets Norden. Grænsedragninger og opdelinger skal i denne forstand forstås bredest muligt, men faktuelt historisk: Hvordan trak man grænser i 1800-tallets kultur og politik, og hvor gik adskillelserne mellem inde og ude? Hvorfor netop sådan, og hvordan blev de begrundet? Hvilken effekt fik forskellige inddelinger, adskillelser og grænser? Seminaret er tværfagligt og åbent for alle undersøgelser af historiske adskillelses- og opdelingsprocesser: i billedkunstens, musikkens og litteraturens verden, på det politiske plan, i religionen eller i videnskabernes og lovgivningens spejl.
Vi indkalder nu til oplæg til seminaret og masterclass’en samt poster-session:
Bemærk, deltagelse i seminaret kræver ikke oplæg. Der åbnes for almindelig tilmelding 1. februar 2019
Deadline og format
Seminaroplæg er berammet til 15 minutter. Korte abstracts på 120-250 ord sendes inden 14. januar 2019 til Nordisk1800tal@cc.au.dk. Da vi ikke bruger parallelle sessioner, er der kun mulighed for et begrænset antal seminaroplæg; sortering kan derfor forekomme. Arbejdsgruppen vil prioritere de oplæg, som anlægger et komparativt perspektiv inden for eller hinsides Norden og Europa.
Vi understreger, at der ikke er tale om en traditionel konference, men et seminar med et format, hvor vi søger dialogen, og hvor oplæg gerne må være work-in-progress og indeholde flere spørgsmål end svar.
Oplæg kan valgfrit afholdes på norsk, dansk, svensk og engelsk.
Der åbnes for betaling og bindende tilmelding fra 1. februar 2019 efter først-til-mølle-princippet. Vi vil tilstræbe at give oplægsholdere besked om accept af oplæg før 1. februar.
Masterclass
Masterclass for junior museumsforskere og ph.d.-stipendiater, der arbejder med 1800-tallet, afholdes 2. juni under samme overordnede emne som det efterfølgende seminar. Vi inviterer derfor til, at interesserede juniorforskere bidrager til masterclassen med korte oplæg, der gerne må relateres til seminarets overordnede tema, og som har vægt på aktuelle forskningsmæssige problemstillinger.
Tilmelding til masterclass sker særskilt under overskriften ”masterclass” til Nordisk1800tal@cc.au.dk. Deltagelse i seminar og masterclass forventes ligesom sidst at give ECTS-point (under afklaring).
Obs. Der er begrænsede antal pladser til masterclassen. Arbejdsgruppen vil prioritere de oplæg, der understøtter seminar-temaet. Tilmeldingsfrist er den samme: inden 14. januar 2019 sendes korte abstracts på 120-250 ord til Nordisk1800tal@cc.au.dk.
Alle deltagere i masterclassen opfordres derudover til at bidrage til seminarets poster-session.
Poster-session
Seminaret rummer også en poster-session for nye og igangværende forskningsprojekter. Deltagelse i poster-sessionen kan ske med eller uden speed-oplæg. Ønsker man at præsentere sin poster har man mulighed for at holde et speed-oplæg på max 1-2 minutter. Tilmelding til poster-session sker under overskriften ”poster-session” til Nordisk1800tal@cc.au.dk
Giv gerne besked også inden d. 14. januar, hvis du ønsker poster med speed-oplæg.
HUSK: medbring plakat med dit projekt i mindst A2 størrelse til ophængning i seminarierummet. Vi er gerne behjælpelige med print af plakater, hvis vi modtager trykklar fil mindst 14 dage før seminaret.
Om seminaret
Det nordiske 1800-tals netværks andet netværksseminar vil finde sted på konferencecentret Lysebu ved Oslo. Vi tager tråden op fra det succesfulde første seminar afholdt i december 2017 på Schæffergården i København. Netværkets seminarer arrangeres for at opfordre til øget vidensdeling og netværk mellem unge og erfarne forskere på tværs af nationaliteter, miljøer og faggrænser og for at give indblik i aktuel forskning og udvikling ved museer, universiteter og andre institutioner.
Seminaret støttes generøst af Fondet for dansk-norsk samarbejde.
Pris for seminar på Lysebu inkl. forplejning (minus drikkevarer) samt overnatning: 1400 NOK. (svarer til ca. 1075 DKK og ca. 1485 SEK)
Læs mere om Lysebu her: www.lysebu.no
Læs mere om seminaret i 2017 på Schæffergården her (program m.m.): http://cc.au.dk/forskning/forskningscentre/center-for-1800-talsstudier/nordisk-netvaerk/
Mange gode hilsner
arbejdsgruppen –
Merethe Roos, Ellen Rees, Rasmus Kjærboe, Sine Krogh, Sally Schlosser Schmidt, Ruth Hemstad, Henrik Johnsson, Kerstin Lind, Rasmus Glenthøj, Berit Kjærullf, Karina Lykke Grand, Lis Møller, Erik Mørstad, Ellen Lerberg og Vibeke Waalann.