Studerende på programmet ved Next Library: Inspirerer til litteraturlyst blandt unge
Når bibliotekarer fra store dele af verden i disse dage samles til bibliotekskonferencen Next Library i Aarhus, er studerende fra litteraturhistorie inviteret ind som en del af programmet. De studerende har skabt en workshop, der inspirerer unge med manglende læselyst til at komme helt tæt på litteraturen.

’Byg en bog og bliv klog’. Sådan lyder titlen på en workshop skabt af studerende på litteraturhistorie. Med pap, papir, nål og tråd har de taget unge med beskeden appetit på læsning helt tæt på litteraturen, bogstaveligt talt, ved at skabe den med håndværk.
- Bøger er ikke bare bøger. Det er også et fint håndværk. Det tager man ofte for givet, når man har med litteratur at gøre, siger Nina Johannson, studerende på litteraturhistorie.
Workshoppen blev til i efteråret som en del af projektet LitLab; et litteratur-laboratorium etableret i samarbejde mellem førsteårsstuderende på litteraturhistorie, Dokk1 samt Risskov og Viby gymnasier. De studerende designede og afviklede i alt 10 workshops, som engagerede gymnasieeleverne i at læse og skrive.
Tirsdag 27. maj bliver ’Byg en bog og bliv klog’ afviklet igen, men med et ganske andet publikum. De studerende bag workshoppen er inviteret ind som en del af programmet ved bibliotekskonferencen Next Library, som 24. til 27. maj samler bibliotekarer fra store dele af verden i Aarhus.
Undersøgelser viser, at læselysten daler i ungdomsårene. Derfor er bibliotekerne sultne efter inspiration til, hvad der kan motivere unge til at engagere sig i litteratur.
- Det er super fedt, at vi kan få den her lille idé bredt ud, og at der måske er unge i andre lande, der kan få glæde af det, siger litteraturhistoriestuderende Johannes Frederick Mason.
En taktil og sanselig oplevelse
At give de unge papir mellem hænderne var en idé, der blev formet af de studerendes lyst til at give gymnasieeleverne en nem indgangsvinkel til litteratur.
- Vi snakkede meget om, at vi gerne ville vise, hvad der er i litteratur, udover bare at læse en bog. At det også er noget, der involverer et forlag, og at man skal designe en forside og skrive et godt referat, så folk får lyst til at læse bogen, fortæller Alberte Bjerring Agaard Jensen, studerende på litteraturhistorie.
- Det handlede også om at få bogformatet så langt væk fra det digitale som muligt, forklarer Nina Johannson.
Hun havde tidligere prøvet kræfter med bogbinding i forbindelse med et skrivekursus, og derfra hentede de inspiration. De taktile og kreative elementer i processen med at binde en bog, ville de gerne bringe videre.
Under workshoppen foldede og syede gymnasieeleverne hver deres bog og dekorerede forsiden med linoleumstryk. Alt imens de blev indbudt til en samtale om, hvad deres bog kunne handle om, og hvilken litteratur de kunne spejle sig i. Det færdige resultat kunne de tage med hjem, som notesbog eller måske som dagbog.
- Det giver noget ekstra, når man sidder med et produkt, man selv har lavet. Man får et andet perspektiv og et andet forhold til noget, man selv har fremstillet, siger Johannes Frederick Mason.
De tre litteraturhistoriestuderende ser frem til at deltage i Next Library med både ydmyghed og stolthed.
- Det er virkelig givende, at vi kan få lov til at lave et projekt som det her. At vi bliver taget alvorligt og får mulighed for at få den erfaring så tidligt på vores studie; det er vi meget taknemmelige over, fortæller Nina Johannson.
Sessionen ‘LitLab: The Library as a Literary Laboratory’ finder sted ved Next Library tirsdag 27. Maj kl. 10.30 på Dokk1.
Kontakt
Marianne Ping Huang
Lektor, Litteraturhistorie
Aarhus Universitet
Mail: mph@cc.au.dk
Telefon: +45 51371208