Ph.d-projekt samler virtuelle politikere til syntetisk topmøde i Aarhus
Som en del af sit ph.d.-projekt ved Kunsthistorie, Aarhus Universitet, har Asker Bryld Staunæs arrangeret et internationalt topmøde for virtuelle politikere drevet af kunstig intelligens. Topmødet materialiserer sig som installationen ’Synthetic Summit’, der kan opleves i Kunsthal Aarhus frem til 13. april.

Et syntetisk parti drevet af en kunstig intelligens. Fænomenet er ikke så langt fra virkeligheden, som man måske skulle tro. Flere steder i verden har forskellige grupper gennem flere år arbejdet med AI-drevne politiske projekter, og for første gang har de mødtes til et internationalt topmøde.
Bag samlingen af verdens virtuelle politikere står ph.d.-studerende ved Kunsthistorie på Aarhus Universitet, Asker Bryld Staunæs, cand.mag i filosofi og ba i Idéhistorie. Som et led i sit ph.d.-projekt har han skabt ’Synthetic Summit’, et internationalt topmøde for virtuelle politikere samt en udstilling, der kan opleves i Kunsthal Aarhus.
Med ’Synthetic Summit’ indbyder Asker Bryld Staunæs til en debat om algoritmer, demokrati og statens styringsmekanismer.
- AI og computerteknologi har ekstremt stor indflydelse i demokratiet. Teknologien bliver brugt til meningsmålinger og vælgersegmentering. Hvis politikere i dag vil vide, hvad borgerne tænker, mener og føler, bruger de computere og kunstig intelligens, siger Asker Bryld Staunæs.
Gennem installationer og computerskulpturer rejser udstillingen store spørgsmål om samfundsudviklingen. Hvor er grænsen mellem algoritmer og politisk ideologi? Er du klar til at stemme på en kunstig intelligens? Og kan kunstig intelligens skabe et virkeligt demokrati?
- Computere kommer ind i samfundsmaskinen for mere end 80 år siden. Vi vænner os til det, de udfylder nogle funktioner, og vi glemmer at tænke over, hvad vores styresystem er i takt med, at vi egentlig udskifter det. Lige pludselig står vi måske med noget helt andet end demokrati, forklarer han.
Politisk kunstig intelligens som fænomen
I 2022 stiftede Asker Bryld Staunæs ’Det Syntetiske Parti’, der er bredt anerkendt som verdens første AI-drevne politiske parti. I i kraft af arbejdet med det projekt og den omtale, det kastede af sig internationalt, blev han opmærksom på, at flere grupper rundt om i verden arbejdede med AI-drevne politiske projekter.
Derudaf opstod ideen om at samle de virtuelle politikere til et topmøde.
- Jeg vil gerne løfte det her fænomen om politisk kunstig intelligens til en sammenhængende global agenda, siger Asker Bryld Staunæs.
Otte politiske projekter fra Japan, Brasilien, New Zealand, Sverige, Finland, Polen, Ægypten og Danmark deltager i ’Synthetic Summit’. I forbindelse med åbningen af udstillingen i Kunsthal Aarhus mødtes repræsentanter fra projekterne til topmøde og ’verdenskongres for kunstig intelligens’.
I udstillingen kan publikum bl.a. interagere med den virtuelle partileder Wiktoria Cukt, som opstod i forbindelse med Polens præsidentvalg allerede i 2000.
I dag er hun genskabt med nutidens teknologi. Som AI-genereret antipolitisk partileder repræsenterer Wiktoria Cukt alle de holdninger, hun bliver fodret med. Publikum kan således ved hjælp af en gammeldags drejeskivetelefon ringe op og indtale deres holdning, som efterfølgende kan læses på partilederens instagram-profil.
Lige fra ’Stop krigen’ og ’drop alle skatter’ til ’én dag mere i weekenden’.
Endnu ser det ud til, at de syntetiske partier er et stykke vej fra at blive valgt under klassiske valgvilkår. Da ’Det Syntetiske Parti’ var på sit højeste, havde det 27 vælgererklæringer.
Men debatten er rejst.
Asker Bryld Staunæs’ udstilling ’Synthetic Summit’ kan opleves i Kunsthal Aarhus frem til 13. april.
Ph.d-projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Kontakt
Asker Bryld Staunæs
Afdeling for Kunsthistorie, Æstetik & Kultur og Museologi
Institut for Kommunikation og Kultur
Aarhus Universitet
Mail: abs@cc.au.dk
Telefon: +45 87161318