To IKK-forskere modtager frie forskningsmidler
Mikkel Wallentin, professor i kognitionsvidenskab, og Claus Bossen, professor ved Digital Design og Informationsvidenskab, modtager begge 6 mio. kroner til nyskabende forskningsprojekter af Danmarks Frie Forskningsfond.

To professorer ved Institut for Kommunikation og Kultur er blandt de 52 forskere, der opnår støtte gennem Danmarks Frie Forskningsfonds virkemiddel DFF-Forskningsprojekt2 til nybrudsskabende og originale forskningsidéer. De modtager begge knap 6,2 mio. kroner.
I alt har 52 ansøgere opnået bevilling for samlet 318 mio. kr.
Mikkel Wallentin
Professor ved Lingvistik, Kognitionsvidenskab og Semiotik
Modtager 6.191.942 kr.
Titel: ’IN•SPE: Inner speech frequency and valence’.
Undersøgelser har vist, at vi gennemsnitligt bruger omkring en fjerdedel af vores vågne liv på at tale med os selv inde i hovedet, men vi ved meget lidt om hvilken effekt det har på den enkelte.
Tidligere undersøgelser har både dokumenteret positive og negative effekter af vores indre stemme. Den indre stemme er med til at holde os motiverede og vores opmærksomhed fokuseret. Men den indre stemme er også ofte kritisk og forbundet med rumination og depression. Samtidig har nye undersøgelser dokumenteret, at en del mennesker slet ikke oplever at have en indre stemme, uden at det har voldsomme negative konsekvenser for deres tankevirksomhed.
IN•SPE forsøger at samle forskningen omkring den indre stemme og undersøge om folk, der siger de ingen indre stemme har, faktisk ikke er i stand til at tale med sig selv, eller om de bare gør det i mindre grad. Vi undersøger om det at tale meget med sig selv er forbundet med fordele og ulemper, og projektet undersøger også om det at tale negativt til sig selv kan afføde symptomer der kan måles i vores hjerterytme, stresshormoner og hjerne.
Claus Bossen
Professor ved Digital Design og Informationsvidenskab
Modtager: 6.191.948 kr.
Titel: ‘Implementing Artificial Intelligence in Healthcare: Cases and frameworks’
På trods af store forventninger og investeringer i det sidste årti findes der få eksempler på succesfuld implementering af kunstig intelligens (KI) i sundhedsvæsenet i Danmark og andre steder i verden. Endnu færre sundheds KI systemer har skaleret og fungerer mere end ét sted.
Integration af KI har vist sig at indebære en række komplicerede problemer, der involverer jura, etik, tillid, data kvalitet, udvikling af maskine lærings modeller, ændringer af arbejdsgange og organisation. Udfordringerne går på tværs af det tekniske og sociale, d.v.s. de er socio-tekniske. Men der mangler empirisk funderet udforskning og forståelse af disse udfordringer og samt guidelines der kan støtte implementeringsprocesserne.
Projektet imødegår disse udfordringer ved at forfølge to mål: Via etnografiske undersøgelser af implementering, brug og skalering af AI I Danmark opnår vi en bedre forståelse for udfordringerne. Dernæst udvikler projektet baseret på disse empiriske cases to modeller der kan støtte og vejlede de involverede parter i implementerings-, brugs- og skaleringsprocesser.
Projektets forskningsspørgsmål er: Hvad er udfordringerne I at implementere, bruge og skalere KI? Hvad er de fremmende og begrænsende faktorer? Disse spørgsmål besvares via tre etnografiske studier af KI projekter fokuseret på udvalgte KI systemer fokuseret på henh. prædiktion, diagnostik og beslutningsstøtte og i forskellige faser - implementering, brug og skalering.
Kontakt:
Mikkel Wallentin
Professor, Lingvistik, Kognistionsvidenskab og Semiotik
Aarhus Universitet
Mail: mikkel@cc.au.dk
Telefon: +45 87163186
Claus Bossen
Professor, Digital Design og Informationsvidenskab
Aarhus Universitet
Mail: clausbossen@cc.au.dk
Telefon: +45 87161983