Aarhus University Seal

17 millioner til europæisk forskningsprojekt om erindringer om krig og konflikt

”Unrest” er navnet på et nyt EU-forskningsprojekt, der med 17 millioner i ryggen skal forske i erindringer om krig og konflikt i Europa.

”Grundideen i projektet er, at måden, vi italesætter fortiden på, har stor betydning for de konfliktflader, som udvikler sig i det nuværende samfund. Dén europæiske krise, vi kan se rase afsted, har noget at gøre med EU's selvforståelse. Altså EU´s måde at præsentere sig selv på, som vi hævder baserer sig på det, man kan kalde en kosmopolitisk erindring. Det vil sige en erindring, hvor man afpolitiserer fortidens konflikter og arbejder hen mod en form for konsensus, hvor man kommer til at skøjte hen over nutidens sociale modsætninger og politiske konflikter,” fortæller lektor i spansk på Institut for Kommunikation og Kultur, Hans Lauge, der skal lede en del af det internationale forskningsprojekt.

Forskningsgruppen skal arbejde i retning af en tredje betragtningsmåde.

”Vi vil komme med et bud på en tredje måde mellem den førnævnte kosmopolitiske måde og en såkaldt antagonistisk måde, som er den her bottum-up folkelige protestbevægelse. Vi vil udvikle en agonistisk tilgang til erindring – i kontrast til den antagonistiske og kosmopolitiske tilgang, hvor man anerkender, at der er sociale politiske modsætninger, og at det er velaccepteret, at vi ikke bliver enige, så længe konflikterne bliver inden for et fælles symbolsk rum.”

Hovedformålet med projektet er med andre ord at producere ny viden, der står i modsætning til mere stationære erindringer om krig og konflikter og åbne op for eventuel genfortolkning eller forandring. Projektets formål er således også at pege på, om det er den kosmopolitiske eller den agonistiske tilgang, der bedst bidrager til en fælles europæisk rammesætning og solidaritet.

Fra opgravning af massegrave til teaterforestilling om fortiden

Projektet vil undersøge forholdet imellem de erindringstilgange, der bliver forhandlet og udfordret i forskellige europæiske sammenhænge og vil blandt andet involvere opgravning af massegrave i Spanien, Bosnien og Polen. Projektet vil også rumme en teaterforestilling ud fra en hypotese om, at kunstneriske diskurser kan noget i forhold til politiske holdninger og forestillinger omkring fortiden, som andre diskurser ikke kan – nemlig gøre fortiden levende og skabe identifikation.

Kickstart med Stefan Berger

Hele forskningsprojektet UNREST, der står for ”Unsettling Remembering and Social Cohesion in Transnational Europe”, skal ledes af Stefan Berger, der er historieprofessor fra Ruhr Universität i Bochum.


 

Yderligere oplysninger

Hans Lauge, professor MSO i Spansk på Institut for Kommunikation og Kultur  
mail: romhlh@dac.au.dk

Fastnet: 87162625

Mobil: 29791727