Aarhus University Seal

Recreational Fear Lab

  • Forskningsenhed ved Aarhus Universitet

Recreational Fear Lab er et forskningscenter ved Aarhus Universitet, som i perioden 2020-2023 er finansieret af en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Vi forsker i ”rekreativ frygt”, altså det besynderlige fænomen at mange mennesker godt kan lide at lege med frygt. Det kan være i forbindelse med uhyggelig underholdning (gyserfilm og spøgelseshuse, for eksempel) eller i forbindelse med ekstremsport og børns lege, som eksempelvis fange- og gemmeleg.

Selvom frygt typisk betragtes som en ubehagelig følelse, kan frygten altså også være drivkraft i forskellige nydelsesfulde aktiviteter. Vi undersøger dette fænomen gennem en række videnskabelige metoder, og vi har bl.a. et godt samarbejde med event-virksomheden Dystopia Entertainment, der laver et ”haunted house” (interaktiv horror-underholdning), hvor vi indsamler data om rekreativ frygt.

Det meste af vores forskning bliver udgivet på engelsk, men dansk presse har også dækket vores forskning (eksempelvis i Jyllands-Posten i artiklen "Har du hang til horror?" og i Århus Stiftstidende i artiklen "Derfor skal du udsætte dig selv for ting, der skræmmer dig") og flere af vores studier:

Desuden lavede Radio4's videnskabsprogram Kraniebrud en særudsendelse om vores forskning i anledning af Halloween 2021: "Horrorforskningens maskinrum".

Hvis du vil vide mere om vores forskning og aktiviteter, kan du kontakte Mathias Clasen, som er leder af Recreational Fear Lab.