Den 4. oktober, 2024, afholdt Cliff Goddard en gæsteforelæsning på Aarhus Universitet for medlemmer af forskningsprogrammerne 'Interkulturel Semantik og Pragmatik' og 'Sprogtilegnelse og Didaktik', som var åben for øvrige interesserede. Her fremlagde han sit arbejde om betydningen af det engelske ord "art".
Den 18. september 2024 afholdt projektgruppen et seminar på Arhus Universitet, hvor to australske forskere deltog: Deborah Hill fra Canberra University og Cliff Goddard fra Griffith University. På seminaret præsenterede deltagerne arbejde, som de var i gang med, og modtog feedback og kommentarer fra de øvrige deltagere. Fokus for seminaret var semantisk analyse, metalingvistisk representation (NSM og minimale sprog), og forskning i tværkulturel forståelse.
Cliff Goddard præsenterede igangværende arbejde om det engelske verbum "lying". Deborah Hill præsenterede resultater fra et længerevarende forskningsprojekt i Salomonøerne, hvor hun har arbejdet sammen med lokale lægoversættere for at skabe materialer om familiefarme på mange lokale sprog. Carsten Levisen og Noah Rørbæk gav hver en kort præsentation om hhv emotionstermerne "sur" og "vred", og det abstrakte koncept "frivillighed" i en dansk kontekst. Afslutningsvis åbnede Lauren Sadow, Astrid Mus Rasmussen & Susana S. Fernández for en diskussion omkring det danske verbum "tænker", og hvordan det kan bruges i minimaldansk såvel som i hverdagsdansk.
Susana S. Fernàndez deltog i den Skandinaviske Romanistkongres på Åbo Akademi i Turku, Finland, d. 21-24. august, 2024. Her holdt hun oplægget Un nuevo enfoque para la enseñanza de la pragmática en español lengua extranjera - Presentación de NSM y las lenguas mínimas. I oplægget fortalte hun deltagerne på kongressen om arbejdet med Danish in the Making-projektet, og inviterede dem til at overveje mulighederne for at lave et lignende projekt til undervisningen i spansk som fremmedsprog i en nordisk kontekst.
Fredag d. 7. juni afholdt forskningsprogrammet Sprog og Kommunikation sommerseminar for programmets medlemmer. Forskningsprogrammet består af forskere fra Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus universitet, der arbejder specifikt med sprog og kommunikation. På sommerseminaret præsenterede programmets medlemmer deres aktuelle forskningsprojekter. Lauren Sadow og Noah Rørbæk præsenterede om Danish in the Making og modtog feedback og spørgsmål fra forsamlingen.
D 3. til 5. juni deltog Susana S. Fernández, Astrid Mus Rasmussen og Lauren Sadow i konferencen Thinking, Learning, Doing - Usage-based perspectives on second language learning på Syddansk Universitet. Her præsenterede de Intercultural Communicative Competence in Second Language Manuals: A Danish Case Study. Fokus var på at præsentere projektet, vise udvalgte resultater af spørgeskemaundersøgelsen blandt undervisere i dansk som andetsprog, samt at præsentere en analyse af en lang række undervisningsmateriale og lærebøger i dansk som andetsprog. I denne analyse lagde de særligt fokus på, hvordan disse bøger og materialer (ikke) behandler interkulturel kommunikativ kompetence.
Fra d 29. maj til d 1. juni deltog projektgruppen i konferencen INPRA - International Conference on Intercultural Pragmatics and Communication i Pisa, Italien. Teamet holdt to oplæg: Susana S. Fernández, Lauren Sadow og Astrid Mus Rasmussen præsenterede Focusing on Pragmatics as a Way of Fostering Intercultural Communicative Competence in Second language Classrooms: A Danish Case Study. Her havde de særlig fokus på resultaterne af undersøgelsen af underviseres erfaringer med undervisning i Dansk som Andetsprog - hvilke problematikker støder de på i deres undervisning? Hvilke ord, fraser, koncepter og emner er særligt udfordrende i deres arbejde?
Carsten Levisen og Noah Rørbæk præsenterede The Pragmatics of Enthusiasm: Intercultural, Societal and Danish Perspectives, hvor de med udgangspunkt i en eksplikation af ildsjæl præsenterede deres overvejelser om, hvorledes NSM kan bruges til at arbejde med interkulturel pragmatik.
Den 22-23. maj 2024 afholdt projektteamet konferencen "The Making of Us - Social Categories in Intercultural Pragmatics". Konferencen foregik over to dage, hvor den første dag var sat af til oplæg af forskere med speciale i NSM, der præsenterede deres arbejde med mange forskellige slags sociale kategorier på en lang række sprog. På dag nummer to præsenterede Susana S. Fernández, Astrid Mus Rasmussen og Lauren Sadow projektet for de deltagende, og resten af dagen forløb med forskellige workshops ledet af Carsten Levisen.
Se programmet for dagen her: The Making of Us program
Den 24. april 2024 afholdt PhD-studerende Noah Rørbæk en præsentation på Australian National University i Canberra, Australien. Her præsenterede han projektet, sine eksplikationer og de problemematikker, han havde identificeret igennem arbejdet. I publikum var blandt andre Professor Emerita Anna Wierzbicka, professor Deborah Hill og Mary Besemeres, udover en lille gruppe honours- og PhD-studerende. Sessionen var arrangeret af professor Zhengdao Ye.
Den 10. april 2024 afholdt PhD-studerende Noah Rørbæk en workshop på Australian National University for et hold honour- og PhD-studerende. Her præsenterede han projektet og viste, hvordan han arbejder med danske nøgleord gennem NSM. De studerende kom med kommentarer til eksplikationerne og stillede spørgsmål omkring metode og applikationer. Workshoppen var arrangeret af professor Zhengdao Ye.
Projektgruppen har etableret et samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) om at lave følgeforskning i forbindelse med afprøvningen af nye eksamensformer og arbejdsformer. Det sker i forbindelse med at Danskuddannelse 1 (DU1) er i gang med at blive reformeret. DU1 er den af de tre danskuddannelser, som er målrettet særligt kursister, der ikke kan læse og skrive på deres modersmål eller ikke kender det latinske alfabet.
I løbet af april 2024 har Astrid Mus Rasmussen og Susana S. Fernández holdt to onlinemøder med repræsentanter fra SIRI for at organisere samarbejdet.
Den 27. marts 2024 deltog PhD-studerende Noah Rørbæk i workshoppen "NSM-lab" på Griffith University i Brisbane, Australien. Workshoppen er en del af faste "labs", der bliver arrangeret af professor Cliff Goddard ca. to gange om måneden. På labsne mødes studerende og forskere der arbejder med NSM for at præsentere deres arbejde. Dermed er der mulighed for at modtage og give feedback, samt at se, hvad andre forskere på området arbejder med. Noah præsenterede semantiske eksplikationer af det danske nøgleord "hensyn". Udover de faste deltager i labben deltog professor Zhengdao Ye fra Australian National University også.
Den 19 marts 2024 afholdt post.doc Lauren Sadow en workshop på UMCS i Lublin, Polen, der drejede sig om brugen af minimalsprog og reduktiv parafrase i lingvistiske projekter.
Den 18. marts holdt Post.doc på projektet, Lauren Sadow, et oplæg med titlen "Ethnolinguistics and lexicography: experiments with NSM semantics and minimal languages" på Maria Curie-Skłodowska University i Lublin, Polen. Her fortalte hun afdelingen for filologi om et af projektets produkter, Dansk Sprog og Kultur i Brug (DanSKiB), såvel som sit tidligere projekt for australsk engelsk, the Australian Dictionary of Invisible Culture for Teachers (AusDICT).
Den 14. marts 2024 holdt post.doc Lauren Sadow et oplæg på University of Wrocław i Wrocław, Polen. Oplægget havde titlen "Cultural semantics and pragmatics for language learners: the natural semantic metalanguage, intercultural communicative competence, and lexicography combined". I dette oplæg præsenterede hun sit phd-projekt, the Australian Dictionary of Invisible Culture for Teachers (AusDICT) og projektets produkt Dansk Sprog og Kultur i Brug (DanSKiB)
Den 13. marts 2024 afholdt post.doc Lauren Sadow en workshop på University of Wrocław. På workshoppen arbejdede de med at bruge NSM til tre af en sprogundervisers vigtige opgaver - nemlig at undervise i ordforråd, pragmatik og kultur. Workshoppen havde titlen "Three ways of using the Natural Semantic Metalanguage in language teaching classrooms". På workshoppen demonstrede Sadow også hvorledes man kan bruge et produkt som Australian Dictionary of Invisible Culture for Teachers, som hun udviklede i forbindelse med sin phd, i et andetsprogsklasseværelse.
Den 7. marts 2024 deltog PhD-studerende Noah Rørbæk i workshoppen "NSM-lab" på Griffith University i Brisbane, Australien. Workshoppen er en del af faste "labs", der bliver arrangeret af professor Cliff Goddard ca. to gange om måneden. På labsne mødes studerende og forskere der arbejder med NSM for at præsentere deres arbejde. Dermed er der mulighed for at modtage og give feedback, samt at se, hvad andre forskere på området arbejder med. Noah præsenterede semantiske eksplikationer af danske nøgleord, som for eksempel "konsensus" og "konflikt".
19. Januar holdt Astrid Mus Rasmussen oplæg for undervisere på CLAVIS - sprog og kompetence i Aarhus. Hun fortalte dem om projektet og de læringsmaterialer, som forskergruppen er i gang med at udvikle. Flere af underviserne henvendte sig efter oplægget til Astrid, fordi de ønskede at være med til at udvikle det bedst mulige undervisningsmateriale på baggrund af projektets resultater.
I begyndelsen af januar 2024 trodsede projektgruppen en kæmpemæssig snestorm i Aarhus, og lukkede sig inde på Scandic City Aarhus i to dage for at producere indhold til DANSKiB - Dansk Sprog og Kultur i Brug.
Susana S. Fernández holdt d. 28. november oplæg for studerende på Master i Dansk som Andetsprog på Københavns Universitet. I den forbindelse fortalte hun om projektet, og havde mulighed for at indsamle data til brug i projektets videre arbejde med at designe læringsressourcen. Hun var inviteret af fagkoordinator Marta Kirilova.
I november 2023 havde projektteamet besøg af professor Cliff Goddard fra Griffith University i Australien. Cliff Goddard er én af grundlæggerne af NSM-tilgangen og med som faglig rådgiver i projektet, og i november brugte han en uge på Aarhus Universitet, hvor han, udover at afholde et phd.-kursus i NSM, rådgav projektteamet og hjalp med løsning af konkrete problemstillinger i Danish in the Making. Professor Goddards mange års erfaring med at bruge NSM, samt hans ekspertise indenfor de bagvedliggende teoretiske antagelser gav værdifuld viden til projektteamet, ligesom han jf sin erfaring i at anvende metoden i forskningsprojekter havde en stor indsigt i hvilke problemer, der kan opstå, ligesom han har gode forslag til hvordan disse kan løses.
Projektteamet arrangerede i november 2023 Semantisk Salon i Byens Hus i Roskilde. Til arrangementet deltog bl.a. en gruppe danske forskere og interessenter, der arbejder med en NSM-informeret tilgang, og en gruppe studerende fra RUC med særlig interesse i tilgangen. Derudover var professor Cliff Goddard med som keynote ved arrangementet, hvor han præsenterede sit seneste projekt "The Building Blocks of Meaning". Astrid Mus Rasmussen, Lauren Sadow og Noah Rørbæk præsenterede hver især noget af deres semantiske arbejde indenfor projektet, og modtog feedback fra de øvrige deltagere.
Susana S. Fernández holdt oplæg på Centre for Internationalisation and Parallel Language Use's symposium i begyndelsen af november, 2023. Oplægget med titelen "Minimale sprog som en ny tilgang til L2-pragmatikundervisning" præsenterede projektets brug af simpelt, oversætteligt dansk til at undervise om sproglige praksisser og forventninger til samtaler som mennesker, der lærer dansk som andetsprog kan forvente at skulle forholde sig til i deres interaktioner med dansktalende.
Susana S. Fernández har i løbet af efteråret 2023 haft møder med lektorerne Helle Rørbech og Lars Holm fra Master i Dansk som Andetsprog på DPU, Aarhus Universitet. Møderne har haft til formål at opbygge et samarbejde mellem projektteamet og masteruddannelsen, således at projektteamet får indblik i de nyklækkede sproglæreres baggrund, og at de studerende kan få glæde af de resultater, som projektteamet er fundet frem til.
Projektgruppen arrangerede d. 1. september et webinar, hvor Katalin Fenyvesi fra Professionshøjskolen Absalon præsenterede sit projekt ”Projekt Østervangskolen”. Her arbejder hun med forklaringer af før-faglige ord for elever i 8. klasse med dansk som andetsprog. Projektgruppen gav feedback på hendes anvendelse af NSM og minimaldansk.
Fra d. 29. til d. 31 august afholdt projektgruppen en tredages intern workshop hvor der blev arbejdet instensivt på den kulturelle ordbog. Gruppen tog et væld af strukturelle og teoretiske beslutninger omkring ordborgens opbygning og design De første udkast til opslag er nu blevet formuleret.
Hver sommer mødes undervisere i dansk på universiteter uden for Danmark til et sommerkursus arrangeret af lektoratsudvalget. Carsten Levisen holdt oplæg om ’Danish in the Making’-projektet – særligt den del der handler om udarbejdelsen af en ny kulturordbog. Danskunderviserne kom fra Europa, USA, Kina og Japan. Der var god idéudveksling og projektet blev taget godt imod.
Susana S. Fernández præsenterede projektet for 45 undervisere i dansk som andetsprog. Hun var der i forbindelse med pædagogisk dag på VSKdansk, en kommunal sprogskole med afdelinger i Glostrup, Amager og Ballerup. Hun fik chancen for at tale med DSA-undervisere og høre deres tanker om projektet, interkulturel kompetence i klasselokalet og de behov, som de møder hos deres kursister.
Inspiration er vigtig. Og i pragmatikkens verden er ”IprA” den største af alle konferencer, med deltagelse fra centrale aktører i teoretisk, analytisk og anvendt pragmatik. IPrA 2023 blev afholdt på Université Libre de Bruxelles i den belgiske hovedstad. Carsten Levisen deltog som arrangør af et kulturpragmatisk panel.
NSM-con 2023 - semantics, applied var en online konference arrangeret af Cliff Goddard, Griffith University, og Lauren Sadow, som er postdoc på Danish in the Making. Her præsenterede en lang række forskere deres forskning indenfor Naturligt Semantisk Metasprog. Blandt præsentationerne var bl.a:
- En præsentation af projektet og vores mål for det, givet af Susana S. Fernández og Carsten Levisen
- En præsentation af et udkast til en eksplikation i NSM af Fællesskab som er skabt for at kunne indgå i vores kulturelle ordbog, givet af Noah Rørbæk
- En præsentation af en opdateret eksplikation af Hygge, givet af Carsten Levisen. Han publicerede en tidligere version af en eksplikation af Hygge i år 2012, men nu har han opdateret den med henblik på at indgå i vores kulturelle ordbog
Tak til alle deltagere for jeres spændende præsentationer og for jeres feedback og spørgsmål til vores forskning.
I juni 2023 mødtes Carsten Levisen med Senior Lecturer ved Macquarie University Chavalin Svetenant i Sydney. Macquarie er et af de stærkeste australske universiteter indenfor sproglæring og –undervisning.
Susana S. Fernández og Lauren Sadow mødtes med programleder hos Røde Kors, Nynne Reenberg, for at fortælle om projektet og høre om de behov, Røde Kors møder i deres arbejde med uformel dansklæring.
Susana S. Fernández og Lauren Sadow mødtes med teamet hos SIRI der arbejder med Danskuddannelserne. De præsenterede projektet og de foreløbige resultater, og modtog feedback fra teamet. Vi ser frem til et videre samarbejde med SIRI om at få projektets resultater og produkter frem til dem, som skal bruge dem - undervisere og kursister på danskuddannelserne.
I maj var Carsten Levisen tilknyttet The Griffith Centre for Social and Cultural Research på invitation af Cliff Goddard, som er professor i lingvistik på Griffith University i Brisbane. Under dette forskningsophold holdt han en GCSCR Lecture, deltog i flere forskningsworkshops og påbegyndte nye forskningsartikler om interkulturel pragmatik, heraf nogle i samarbejde med professor Goddard.
Susana S. Fernández og Lauren Sadow præsenterede projektet ved NOFA9 i Vaasa, Finland.
Præsentationen var en introduktion af projektet, og handlede om hvordan vi ønsker at udvikle nye måder at integrere interkulturel kommunikativ kompetence i undervisningen af dansk som andetsprog med en tilgang baseret på NSM og Minimal Languages.
I april måned var Carsten Levisen gæsteforsker på Australian National University i Canberra, inviteret af Anna Wierzbicka og Zhengdao Ye. Formålet var at netværke, erfaringsudveksle og drikke kaffe med semantikere og pragmatikere – for at nytænke dansk kulturpragmatik med australsk inspiration. Carsten var også keynote speaker på den årlige april-workshop i Canberra, som i år blev kaldt “The Semantic Workshop on Language and Life”.