Aarhus Universitets segl

show

Den videndes magt

Kolonialismens vedholdenhed #2

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 22. oktober 2020,  kl. 15:00 - 18:00

Sted

Kunsthal Aarhus

Kolonihistorien er en del af vores nationalhistorie. Men hvem skriver historien, og for hvem bliver den skrevet? I århundreder er der blevet samlet viden om verden, men spørgsmålet er, hvad der er arkiveret og gemt, og hvad der er glemt? Hvordan gives der plads til den forkastede viden, og hvordan kan den overbringes og reflekteres i museer og i undervisningsinstitutioner herhjemme? 

Moderator: Mads Anders Baggesgaard, lektor i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og leder af CLSC
Deltagere: Astrid Nonbo Andersen, Senior Reseacher

Inden seminaret kan du komme med på en gratis omvisning i Sven Augustijnens udstilling Maps of the Middle East (1942-1969) og gruppeudstillingen Den uvidende lærer med Kunsthal Aarhus’ personale.

Kolonialismens vedholdenhed

Når vi taler om kolonialisme, er det ofte i et historisk perspektiv. Med et begreb som postkolonialisme blev det ligefrem proklameret, at vi var klar til at se på, hvad der kom efter det koloniale. Spørgsmålet er, om kolonialismen er et overstået kapitel, og om dens mekanismer hører fortiden til? Lever tidligere magt- og racismestrukturer videre i nye former? Bygger den globale kapitalisme på en kolonialistisk tankegang? 

I denne seminarrække undersøger vi, hvordan kolonialismen påvirker verden i dag: Fra pandemiens magtstruktur til individets egen selvforståelse. Ved at belyse kolonialismen fra seks forskellige vinkler vil vi prøve at forstå og åbne op for debatten om kolonitiden på en måde, der muliggør en ny viden om og forståelse af verden.

Kolonialismens vedholdenhed tager afsæt i soloudstillingerne af congolesiske Sammy Baloji (1978), belgiske Sven Augustijnen (1970) og jamaicanske Ebony G. Patterson (1981) i Kunsthal Aarhus. Seminarrækken er udviklet i et partnerskab mellem Centre for the Study of the Literatures and Cultures of Slavery (CSLC), Aarhus Universitet og Kunsthal Aarhus. 

Til hvert enkelt seminar præsenteres og diskuteres kolonialisme fra en bestemt vinkel af inviterede kunstnere, forskere og kuratorer, der arbejder med netop dette område. Lektor i Litteraturhistorie og leder af CLSC, Mads Anders Baggesgaard, modererer samtalen til alle seks seminarer. 

Program

7.10. 2020, kl. 15–18
#1: Kolonialismens fysiske spor

22.10.2020, kl. 15–18
#2: Den videndes magt

5.11.2020, kl. 19–21
#3: Pandemiske magtstrukturer

9.12.2020, kl. 16–18
#4: Kolonialisme: En nordisk virkelighed

2021
#5: Kroppe i koloniernes kølvand

#6: Teknologisk kolonialisme