LIVSTEGN er et forsknings- og udviklingsprojekt, der skal afklare, hvordan man etisk forsvarligt kan bruge overvågningsteknologi for at sikre tryghed og sikkerhed for borgere med demens.
Formålet med projektet LIVSTEGN er at sikre en etisk brug af overvågningsteknologier til at håndtere mennesker med demens' tilbøjelighed til at gå fra deres bolig (ambulere). Ambulering er et væsentligt problem i plejen af borgere med demens, og kommunerne forsøger blandt andet at afhjælpe det med teknologier til at monitorere eller spore individer.
Vi vil undersøge og evaluere brugen af overvågning til at sikre borgere med demens, der ambulerer, samt forebygge den utryghed som ambulering giver hos pårørende og plejepersonale.Derudover udforsker undersøgelsen nye måder at håndtere praktiske og etiske dilemmaer på. Hvordan kan man for eksempel skabe sikkerhed og tryghed for beboere med demens, samtidig med at der værnes om deres privatliv? Og hvilken betydning har teknologierne for borgeren med demens, for personalets arbejde og for samarbejdet med beboere og pårørende?
LIVSTEGN har udviklet en guide til at støtte sikker brug af teknolgier som GPS, bevægelsessensorer og døralarmer.
Forskningsprojektet har identificeret fem faktorer, der er nødvendige for at skabe en større sikkerhed, ved anvendelse af teknologierne, og som præsenteres i guiden:
Samtidig opfordrer guiden til en systematisk, etisk refleksion og opstiller en række spørgsmål, som leder og medarbejdere kan tage afsæt i:
Forskningsprojektet LIVSTEGN er tilknyttet Center for Overvågningsforskning (CENSUS). På forskningscenteret CENSUS forskes og undervises der i overvågningsteknologier og -praksisser.
VELUX FONDEN har bevilliget 4.972.565 kr. til projektet. Bevillingen er givet under VELUX FONDENS humanvidenskab og praksis-program.