Aarhus Universitets segl

Om centeret

Forskningscentret sætter fokus på 1800-tallet og styrker den tværfaglige udforskning af århundredet via temaer som demokratisering, identitet, frihed, folk, monarki, nationalstat, social mobilisering, teknologi, globalisering, historiebrug, politiske ideologier m.m.

Centrets tilknyttede forskere formidler en forståelse af nutidens samfundsmæssige og kulturelle konfliktzoner gennem en fornyet indsigt i datidens kunst, litteratur, kultur, religion og politik.

Forskningscentret blev etableret i 2016. Centret faciliterer to netværk: Dansk 1800-tals forskningsnetværk og Nordisk 1800-tals forskningsnetværk. Centret indgår desuden i samarbejder med internationale centre for 1800-talsstudier.

Forskningscentret er også hjemsted for et forskningsprogram under Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet.

Formål

Centre for Nineteenth-Century Studies/Center for 1800-tals studier, de to forskningsnetværk og forskningsprogrammet har alle forskning, formidling og aktualisering af 1800-tallet som kerneområde.

Vi betragter 1800-tallet som et vigtigt århundrede og fundament for skabelsen af nutidens kulturelle, politiske og sociale identiteter, og vi har som overordnet formål at styrke den tværfaglige udforskning af epoken i et aktuelt perspektiv. De tilknyttede forskere tilgår 1800-tallet fra forskellige vinkler og med forskellige metoder, og disse tværfaglige udvekslinger har til formål at komme med nye banebrydende optikker på 1800-tallet.

De tværfaglige udvekslinger i form af møder, seminarer og konferencer stræber efter at munde ud i nye samarbejder nationalt såvel som internationalt med afkast i form af publikationer, offentlige debatter og museale udstillinger.