Aarhus University Seal

DanTIN-seminar: Ordklasser

Jakob Steensig præsenterer og lægger op til en diskussion om blandt andet: Hvilken ordklasse tilhører "hva::" (bruges før en spørgende eller rekrutterende ytring)?

Info about event

Time

Thursday 15 February 2024,  at 10:00 - 12:00

Location

1485-316

Organizer

Institut for Kommunikation og Kultur

Jakob Steensig præsenterer og lægger op til en diskussion om blandt andet:

Hvilken ordklasse tilhører hva:: (bruges før en spørgende eller rekrutterende ytring)?

Hvad stiller vi op med ord som kan bruges i forskellige funktiioner, fx om (præposition, konjunktion), (adverbium, præposition), for (konjunktion, præposition, adverbium og måske også ytringsafsluttende partikel), altså (adverbium – eller er det en dialogisk partikel? –, ytringsindledende partikel, ytringsafsluttende partikel, alenestående partikel) osv.

Er "ord" der udtales forskelligt i forskellige positioner og funktioner samme ord eller forskellige ord. Eksempler: okay (med tryk på første eller sidste stavelse og med stigende eller faldende intonation), sån, s'n, sådan?

Hvilke kriterier kan man bruge til at inddele ord i ordklasser, når vi har et interaktionelt, positions sensitivt syn på grammatik?

Hvad stiller vi op med den ordklasse som lige nu hedder Interjektioner og partikler?

---

Forskningsenheden DanTIN (The grammar of Danish talk-in-interaction, som driver samtalegrammatik.dk) afholder en serie seminarer med oplæg og efterfølgende diskussioner i forårssemestret 2024. Alle seminarerne finder sted torsdage kl. 10.00-12.00 i bygning 1485, Nobelparken, Jens Chr. Skous Vej 2, Aarhus C, i lokale 316.

Seminarerne er åbne for alle interesserede i samtalegrammatik. De vil blive afholdt på dansk og vil normalt bestå af et oplæg med efterfølgende diskussion. De tager udgangspunkt i nogle af samtalegrammatik.dk's kategorier under Samtalens byggesten og lægger op til diskussion og eventuelt også beslutninger om nogle af de ting DanTIN endnu ikke har afklaret.

Seminarerne er i udgangspunktet med fysisk tilstedeværelse, men det vil være muligt også at være med online. Kontakt Jakob Steensig (linjs@cc.au.dk) hvis du vil være med på denne vis.