Aarhus Universitets segl

Afdeling for Digital Design & Informationsvidenskab

Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab er blandt de stærkeste it-faglige miljøer i Europa og tiltrækker gæsteforskere og ph.d.-studerende fra hele verden. Vi beskæftiger os med informationsteknologi som en del af folks hverdag og fremtid. Derfor har vi en stærk kobling mellem teori og praksis og indgår i mange nationale som internationale samarbejder.

Forskning

Afdelingen er bygget op om tre forskningsenheder – Science & Technology Studies, Interaktionsdesign og Digital Æstetik og Kultur. De er tværfaglige felter, der inddrager forskning i organisationer, kommunikation, it, design, samfund og teknologi, og forskningsemnerne dækker områder som f.eks. sundheds-it, interaktionsprocesser, systemudvikling, interfacekultur, overvågning, it i byens rum samt it og forretning.

Uddannelse

Vores uddannelser i Digital Design og Informationsvidenskab er dybt forankret i forskningen på stedet, og engagerede studerende har mulighed for at blive involveret i forskningsprojekter og studiejobs. Uddannelserne har til huse på Katrinebjerg og er en del af et større dynamisk IT-fællesskab, der blandt andet tæller Google og B&O som nabo.

På Studieguiden kan du læse mere om det konkrete indhold i vores uddannelser:

Du kan også besøge Studieportalen for indskrevne studerende 

Erhvervssamarbejde

Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab ønsker at understøtte samspillet mellem forskning, uddannelse og erhvervsliv. Det gør vi bl.a. gennem praktik- og specialesamarbejde, case challenges, karriererettede events, forskningssamarbejde, dialog med aftagere mm. Som virksomhed eller organisation kan I samarbejde med os gennem en eller flere af nedenstående punkter:

Medarbejdere

Emilia Rosselli Del Turco

Videnskabelig assistent

Mette Stentoft

Kommunikationsrådgiver

Pia Storvang

Ekstern lektor

Anne-Sofie Udsen Jørgensen

Videnskabelig assistent

Rina Vijayasundaram

Ph.d.-studerende

Sekretariat

Nyeste publikationer

LABS

Aarhuskonference afholdt for femte gang

Aarhuskonference afholdt for femte gang

1975-1985-1995-2005 – Aarhuskonferencerne, som afholdes hvert tiende år, har haft tradition for at sætte nye dagsordener for kritisk engagerede idéer om informationsteknologi. Den femte Aarhuskonference i august 2015, ’Critical Alternatives’, havde som formål at sætte en ny dagsorden for teori og praksis om IT til fremme af livskvalitet.

Konferenceserien er grundlæggende interdisciplinær og fremmer de idéer, der er forankret i handling, intervention og videnskabelig, kritisk praksis. Under temaet ’Critical Computing – between sense and sensibility’, markerede man med 2005-konferencen, at IT hastigt er blevet en del af vores hverdagsliv. I 2015 ses kritiske alternativer forenet med de utopiske principper: et håb om at der ikke blot sker forandringer, men også markante forbedringer. Man må dog huske, at de markant bedre alternativer ikke kommer ud af ingenting, men derimod ud af kritiske analyser af dagliglivet, og det kræver både engagement og hårdt arbejde at komme frem til disse alternative løsninger. Kritiske alternativer har en betydning og får folk til at tænke.

Læs mere om konferencen (på engelsk)

Følg vores forskning i APRJA – “A Peer-Reviewed Journal About”

Følg vores forskning i APRJA – “A Peer-Reviewed Journal About”

APRJA er et open-access forskningstidsskrift om de foranderlige tematiske rammer for den digitale kultur. APRJA står for ”A Peer-Reviewed Journal About” (”Et Fagfællebedømt Tidsskrift Om”) og inviterer bidrag til en beskrivelse af, hvad der forstås som kerneaspekter af nutidig digital kunst og kultur.

Læs den nyeste udgave af tidsskriftet (in English):

Datafied Research Volume 4, Issue 1, 2015.

Studerende designer til fremtiden

Studerende designer til fremtiden

Vi giver vores studerende på Digital Design og Informationsvidenskab gode rammer for at kunne møde det erhvervsliv, der venter dem og afprøve deres indre iværksætter.

Eksempelvis bliver vores studerende hvert år udfordret til at udvikle et design, der løser et samfundsproblem. I den proces er de i kontakt med interesseorganisationer, får udviklet prototyper hos designfirmaer og afprøvet produktet på testpersoner. Afslutningsvis præsenterer de deres design på en messe, som bliver vurderet af eksperter i iværksætteri. 

Læs om den seneste messe: Design Expo 2015

Nyt forskningsnetværk om telemedicin

Nyt forskningsnetværk om telemedicin 

Forskere fra Digital Design og Informationsvidenskab beskæftiger sig med samspillet mellem mennesker og IT. Derfor er de også med i Aarhus Universitets nye satsning på et interdisciplinært forskningsnetværk om telemedicin. Grundtanken med netværket er, at det skal være åbent og inkluderende, så alle med interesse i telemedicinske løsninger, både internt på Aarhus Universitet og eksternt i form af virksomheder eller øvrige interessenter kan deltage.

Læs mere om forskningsnetværket.

Interaktiv Terracottakriger

Interaktiv Terracottakriger

Forskerne på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab er ofte involveret i eksterne samarbejder. For eksempel bidrog de med en interaktiv dimension ved Moesgaard Museums udstilling om terracottahæren.

For at illustrere, at terracottakrigerne i kejser Qin Shi Huangdis grav oprindeligt var malet, skabte CAVI i samarbejde med Moesgaard Museum en interaktiv del af udstillingen, ”Den Første Kejser – Kinas Terracottahær”, som løb fra den 1. april til den 30. september 2015.

Læs mere om udstillingen og forskernes bidrag (in English)