Afdeling for Medievidenskab og Journalistik

Om Medievidenskab og Journalistik

Om Medievidenskab

Medievidenskab beskæftiger sig med såvel danske som internationale medieforhold med analytisk fokus på eksempelvis politiske og institutionelle perspektiver, tekstuelle udtryksformer, produktionsforhold, mediebrug, mediehistorie og medieteori. Genstandsfeltet består af såvel traditionelle massemedier, film og nye digitale udtryksformer og samspillet imellem dem. Medievidenskab ved Aarhus Universitet blev oprettet som selvstændigt fagområde i 1986 og har siden haft et stærkt fokus på empiriske tilgange i såvel forskningsmæssige som uddannelsesmæssige sammenhænge.

Forskningsmiljø

Forskerne anlægger en mangfoldig vifte af teoretiske og metodiske tilgange til medier, mediebrug, -politik,  -produktion og -tekster og har gennem en række forskningsprojekter  været med til at udvikle medievidenskab som forsknings- og fagfelt ved at undersøge mediernes funktion, organisation og udtryksformer i aktuelle og historiske kulturelle og samfundsmæssige kontekster af såvel national som international karakter.

Der er en lang tradition for samarbejde mellem forskerne og centrale aktører i det danske og internationale mediemarked gennem konkrete forskningsprojekter, inddragelse af eksterne samarbejdspartnere i undervisning og videnudveksling generelt. De seneste år har der blandt mange andre været samarbejder mellem forskere og DR, TV 2, Det Danske Filminstitut, Egmont, Bonnier, Producentforeningen, Nordisk Film, Metronome, BLU og Nordjyske Medier.

Om Journalistik

Journalistik er et forholdsvist nyt, selvstændigt fagområde ved Arts med relationer til forskellige dele af human- og samfundsvidenskaberne. Fagets fokus ligger på journalistikkens samfundsmæssige betydninger samt dens former (for eksempel genrer) og mediemæssige betingelser. Fagets undervisning, forskning og videndeling sker i tæt samarbejde med medievidenskab, statskundskab, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt en række medievirksomheder.

Forskningsmiljø

Ud over en stadig fokus på journalistikkens betydning for demokratiprocesser arbejder forskningen i journalistik også med bredere økonomiske, sociale og kulturelle processer, der indgår i produktionen, distributionen og konsumptionen af forskellige former for journalistisk indhold. Et væsentligt fokusområde er her de forandringer, der sker i takt med udbredelsen af digitale teknologier.

Medarbejdere

PURE fejl
PURE serveren er i øjeblikket ikke tilgængelig.

Sekretariat

PURE fejl
PURE serveren er i øjeblikket ikke tilgængelig.

Aftagerpanel

Deltagerne i aftagerpanelet er involveret i at udvikle tidssvarende uddannelser, der lever op til efterspurgte kompetencer på arbejdsmarkedet. Her får du en oversigt over panelet for Afdeling for Medievidenskab og Journalistik.


Panel

  • Rasmus Ladefoged, Programchef, Metronome Productions

Forum

  • Kirsten Dollerup, Executive Producer/head of productions, M2 Film
  • Annette Bach, Managing Director, Mediacom
  • Anne Stig Engdal, Indholdsdirektør, TV2
  • Troels Mylenberg, Chefredaktør, JyskFynske Medier
  • Julie Daugaard, Strategic Planner, Carat
  • Christian Schwartz Laustsen, Direktør, Seismonaut

Seneste publikationer

PURE fejl
PURE serveren er i øjeblikket ikke tilgængelig.

Aktuelt

07.09.2018 | Medievidenskab og Journalistik

Thinking Heads Reflect on ‘Thinking Machines'

How will ‘thinking machines’ impact our future lives? This is just one of the numerous questions discussed last week at an interdisciplinary AIAS conference, which focused on the challenges, applications and perspectives of neural networks, Artificial Intelligence and Machine Learning.

Presseklip

PURE fejl
PURE serveren er i øjeblikket ikke tilgængelig.

Kommende arrangementer

man 24 sep
14:15-17:00 | Aarhus University, Merete Barker Auditorium, Building 1253, Room 211, Bartholins Allé 3, Aarhus C
PhD Defence Lynge Stegger Gemzøe
The Showrunner Effect: System, Culture and Individual Agency in American Remakes of Danish Television Series
tir 25 sep
10:00-12:00 | room 295, Nyygard building (5336), (Helsingforsgade 12)
SCREEN SERIALITIES - Constantine Verevis (Monash University, Melbourne)
The Transnational Television Research Group (Cultural Transformations) in cooperation with the Centre for Media Industries and Production Studies invites everyone to a talk & discussion by and with Assoc. Prof. Constantine Verevis (Monash University, Australia).
tor 04 okt
09:00-18:00 | Location: Department of Media and Journalism, Building 5335, Room 295
Workshop: Nordic Noir, Geopolitics, and the North
Date: 4 & 5 October Time: 09:00 — 18:00 Location: Department of Media and Journalism, Building 5335, Room 295

Afdelingsleder

PURE fejl
PURE serveren er i øjeblikket ikke tilgængelig.