RSS feedhttps://cc.au.dk/Institut for Kommunikation og Kultur danner ramme om international forskning og uddannelser fra BA- til ph.d.-niveau inden for en bred kulturfaglig vifte.daThu, 28 Mar 2024 13:44:18 +0100Thu, 28 Mar 2024 13:44:18 +0100TYPO3 EXT:newsnews-28839Wed, 13 Mar 2024 11:54:33 +0100Forskningsprojekt om teknologisk hjælp til studerende med angst modtager bevilling https://cc.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/forskningsprojekt-om-teknologisk-hjaelp-til-angst-modtager-bevillingFlere og flere universitetsstuderende oplever angst i løbet af deres studietid. Et forskningsprojekt med millionbevilling fra Carlsbergfondet i ryggen skal nu undersøge, hvordan beklædningsbaserede wearables kan designes, så angst kan håndteres i fællesskab. Carlsbergfondet uddeler knap 4.800.000 kroner til forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan beklædningsbaserede wearables (teknologisk produkter, som man kan bære på kroppen uden hjælp fra hænder eller andet) kan modvirke angst hos universitetsstuderende ved at muliggøre fælles håndtering af angsten med en støtteperson i realtid. Bag projektet står Minna Pakanen, lektor på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab. 

Om forskningsprojektet: 

Projektets titel: 

Garment-Based Wearables for Shared Management of Anxiety of the Student in the University Context

Antallet af danske universitetsstuderende, der oplever angst i deres studier, vokser på grund af stressende faktorer i studierne kombineret med individuelle præstationskrav, for eksempel jagten på gode karakterer. For at hjælpe universitetsstuderende med at håndtere deres voksende studierelaterede angst og forhindre, at den udvikler sig til mere alvorlige mentale sundhedsproblemer, undersøger dette projekt, hvordan smarte bekædningsbaserede wearables kan designes til at tillade fælles håndtering af studerendes angst med deres nære (det vil sige en nær ven, familiemedlem eller partner) i universitetsmiljøet. Med denne tilgang efterlades den studerende, der lider af angst, ikke alene, men får meningsfuld og håndgribelig støtte i realtid på stedet gennem en blød beklædningsart af smart wearable, der er trådløst forbundet til støttepersonens wearable. 

Projektet sigter mod at tilbyde indsigt i den fælles håndtering af angst i studierelaterede sammenhænge, og hvordan man realiserer wearables til lindring af studerendes angst. På lang sigt sigter projektet mod at hjælpe studerende med at håndtere deres angst bedre, så mere alvorlige mentale sundhedsproblemer kan undgås, hvilket vil hjælpe det danske samfund med at imødegå de stigende behov for mental pleje hos den unge befolkning.


Læs mere på Carlsbergfondets hjemmeside:
https://www.carlsbergfondet.dk/da/Forskningsaktiviteter/Bevillingsstatistik/Bevillingsoversigt/CF23_0931_Minna-Pakanen

Kontakt:
Minna Pakanen 

T: 22 96 74 30
E: mpakanen@cc.au.dk

]]>
Artscc.au.dkMathias Holm Guldberg17103272731710327273
news-28749Tue, 05 Mar 2024 11:41:39 +0100Forskningsprojekt om kroppen i punkkultur skal danne grundlag for stor udstilling på ARoS https://cc.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/default-456bbbf29dPostdoc Marie Arleth Skov undersøger feminisme, queernes, performance og selvbestemmelse med udgangspunkt i punkkulturen i et treårigt forskningsprojekt, der kulminerer i en stor udstilling på ARoS i 2026. Med fokus på de sene 1970’ere til de tidlige 1980’ere og med forbindelser til både kunsthistorien – særligt dada og surrealisme – og efterdønningerne i nutidens kunst og musik, undersøger postdoc Marie Arleth Skov iscenesættelsen af kroppen i punk. Hendes forskning omfatter feministiske, queer- og performanceteorier samt filosofiske og politiske spørgsmål. 

Under overskriften ‘Punk Bodies’ vil postdoc Marie Arleth Skov i et samarbejde mellem ARoS og Aarhus Universitet (AU) formidle sin forskning i en stor udstilling på ARoS i 2026. Marie Arleth Skovs forskningsfokus på surrealisme, seksualitet og feminisme vil være centrale emner i udstillingen. 

“I punkkulturen er kroppen et lærred: Kroppens forskellige udtryk er i centrum i alt fra hverdagsperformancer og visuel terrorisme til legesyge overskridelser af seksuelle tabuer og art-as-life-eksperimenter. Mere end noget andet, kan punk ses som en attitude; en holdning der er inkorporeret gennem en livsstil, hvor Do-It-Yourself-tilgangen hyldes. Det ses i form af DIY-kostumer, DIY-identiteter, endda DIY-kroppe, der er fantasifulde og provokerende,” siger Marie Arleth Skov. 

Udstillingen vil blive ledsaget af flere fagfællebedømte publikationer, planlægning af et videnskabeligt symposium om udstillingens emner samt et praksisseminar med studerende fra Institut for Kunsthistorie, Æstetik & Kultur og Museologi på AU. Derudover vil der være et offentligt program på ARoS med blandt andet talks og performances. 

“Vi er begejstrede for at styrke ARoS’ forskningsindsats og at bidrage til ny fagspecifik forskning. Forskningsprojektet fortsætter ARoS’ historie med udstillinger, der udforsker aktuelle emner med rod i kunsthistorien, og jeg er sikker på, at Marie Arleth Skovs forskning også vil inspirere den måde vi kuraterer udstillinger på her på ARoS,” siger museumsdirektør Rebecca Matthews. 

Lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur - Kunsthistorie på AU Camilla Skovbjerg Paldam vil samarbejde tæt med Marie Arleth Skov i hendes treårige forskningsprojekt, som realiseres med generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet. 

Om Marie Arleth Skov 

Dr. phil. Marie Arleth Skov (f.1980) er kunsthistoriker, kurator og skribent. Hendes professionelle fokus er på det 20. århundredes kunsthistorie. Hun undersøger især punk, surrealisme og hybride forbindelser mellem livsstil, billedkunst, kunstneriske publikationer, musik og mode. 

Marie Arleth Skov har boet i Berlin i 25 år, hvor hun blandt andet har arbejdet i Gropius Bau og ved Kulturforum/Staatliche Museen zu Berlin og har læst filosofi, kommunikationsvidenskab og kunsthistorie ved Freie Universität Berlin. Sin doktorgrad fik hun tildelt fra Leipzig Universität i et samarbejde med Københavns Universitet.  

Marie Arleth Skov har forsket i punk i en længere årrække. Hendes indsamlede viden har udmøntet sig i en række essays, videnskabelige artikler og senest hendes bog, “Punk Art History: Artworks from the European No Future Generation” som blev udgivet ved forlaget Intellect Books i 2023. Marie Arleth Skov er forkvinde for Punk Scholars Network i Tyskland og sidder i redaktionskomitéen for Punk & Post-Punk Journal.   

Senest fik Marie Arleth Skov tildelt et forskningsstipendium fra Berlins senatsafdeling for Kultur og Europa til et forskningsprojekt omhandlende punk FLINTA (kvinder, lesbiske, inter, ikke-binære, trans og agender-personer). 


For yderligere information: 

ARoS Presse og kommunikation 
presse@aros.dk 
61904942

Omtale på baggrund af pressemeddelelse fra Aros 

]]>
Artscc.au.dkMathias Holm Guldberg17096352991709635299
news-28627Mon, 26 Feb 2024 09:10:00 +0100”Det er sammen med teknologien, vi kan mest.”https://cc.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/det-er-sammen-med-teknologien-vi-kan-mestProfessor Peter Dalsgaard har modtaget EliteForsk-prisen for sin nyskabende forskning, der viser, at vi må gentænke vores måde at forstå og udvikle IT, hvis den skal fremme menneskelig kreativitet i stedet for blot at blive anvendt til at automatisere og effektivisere rutinepræget arbejde.Afd. for Digital Design og InformationsvidenskabArtscc.au.dkMarianne Ester Back17089350001708935000