Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab er blandt de stærkeste it-faglige miljøer i Europa og tiltrækker gæsteforskere og ph.d.-studerende fra hele verden. Vi beskæftiger os med informationsteknologi som en del af folks hverdag og fremtid. Derfor har vi en stærk kobling mellem teori og praksis og indgår i mange nationale som internationale samarbejder.

Forskning

Afdelingen er bygget op om tre forskningsenheder – Science & Technology Studies, Interaktionsdesign og Digital Æstetik og Kultur. De er tværfaglige felter, der inddrager forskning i organisationer, kommunikation, it, design, samfund og teknologi, og forskningsemnerne dækker områder som f.eks. sundheds-it, interaktionsprocesser, systemudvikling, interfacekultur, overvågning, it i byens rum samt it og forretning.

Uddannelse

Vores uddannelser i Digital Design og Informationsvidenskab er dybt forankret i forskningen på stedet, og engagerede studerende har mulighed for at blive involveret i forskningsprojekter og studiejobs. Uddannelserne har til huse på Katrinebjerg og er en del af et større dynamisk IT-fællesskab, der blandt andet tæller Google og B&O som nabo.

På Studieguiden kan du læse mere om det konkrete indhold i vores uddannelser:

Du kan også besøge Studieportalen for indskrevne studerende 

Erhvervssamarbejde

Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab ønsker at understøtte samspillet mellem forskning, uddannelse og erhvervsliv. Det gør vi bl.a. gennem praktik- og specialesamarbejde, case challenges, karriererettede events, forskningssamarbejde, dialog med aftagere mm. Som virksomhed eller organisation kan I samarbejde med os gennem en eller flere af nedenstående punkter:

Medarbejdere

Johanne Husted Foersom

Videnskabelig assistent

Jonas Frich Pedersen

Videnskabelig assistent

Ignacio Garnham

Ph.d.-studerende

Adriënne Heijnen

!!Senior scientific advisor

Astrid Meyer

Ph.d.-studerende

Srihari Hulikal Muralidhar

Videnskabelig assistent

Line Have Musaeus

Ph.d.-studerende

Gabriel Pereira

Ph.d.-studerende

Nyeste publikationer

LABS

Arrangementer

tor 28 okt
13:15-16:15 | Aarhus Universitet, bygning 1441-112 Aud. 2, Tåsingegade 3, 8000 Aarhus C.
Ph.d.-forsvar Susanne Holm
Patientcentreret radiografi mellem mennesket og teknologi
fre 29 okt
14:15-16:00 | Peter Bøgh Auditoriet, Katrinebjerg
Playful Machine Learning - Andreas Refsgaard
Fredagsforelæsning Peter Bøgh Auditoriet
fre 12 nov
14:15-16:00 | Peter Bøgh Auditoriet, Katrinebjerg
Friday Lecture: Double Dating Data: Intellectual Cooperation in the League of Nations
Mathieu Jacomy and Martin Grandjean, two SSH scholars and network aficionados, have analyzed the same network separately starting with the following question: How much subjectivity does network analysis and visualization entail? Join us for this Friday lecture to find out the answer!
fre 19 nov
14:15-16:00 | Peter Bøgh Auditoriet, Katrinebjerg
Web 3 is here - Mat Dryhurst (NYC/Berlin)
Fredagsforelæsning - (video) Peter Bøgh Auditoriet

Nyheder

Photo by Dusuk Cozunurluk

23.06.2021 |

PhD Student Banu Saatci recipient of the David B. Martin Best Paper Award

This years winners of the 2021 David B. Martin Award are Banu Saatçi, Kaya Akyüz, Sean Rintel, and Clemens Nylandsted Klokmose for their paper “(Re)Configuring Hybrid Meetings: Moving from User-Centered Design to Meeting-Centered Design”

Logo by Lucila Mayol.
Poster design by Eamon O'Kane, image by Kat Mustatea.
Poster image by Jody Zellen.
Poster image by David Thomas Henry Wright and Brett Griffin.

22.05.2021 |

Art, Academics, and Beyond at the Electronic Literature Organization Conference and Festival: Platform (Post?) Pandemic

ELO 2021 launches next week with a variety of virtual talks, workshops, and arts performances from May 24th - May 28th, as well as several permanent online exhibitions.

26.04.2021 |

COVID E-Lit - digital art from the pandemic

We are looking forward to launching the COVID E-Lit exhibition on Saturday, May 1, 2021 as part of the ELO 2021 Platform (Post?) Pandemic Arts program.

Følg os på Twitter:

Aarhuskonference afholdt for femte gang

Aarhuskonference afholdt for femte gang

1975-1985-1995-2005 – Aarhuskonferencerne, som afholdes hvert tiende år, har haft tradition for at sætte nye dagsordener for kritisk engagerede idéer om informationsteknologi. Den femte Aarhuskonference i august 2015, ’Critical Alternatives’, havde som formål at sætte en ny dagsorden for teori og praksis om IT til fremme af livskvalitet.

Konferenceserien er grundlæggende interdisciplinær og fremmer de idéer, der er forankret i handling, intervention og videnskabelig, kritisk praksis. Under temaet ’Critical Computing – between sense and sensibility’, markerede man med 2005-konferencen, at IT hastigt er blevet en del af vores hverdagsliv. I 2015 ses kritiske alternativer forenet med de utopiske principper: et håb om at der ikke blot sker forandringer, men også markante forbedringer. Man må dog huske, at de markant bedre alternativer ikke kommer ud af ingenting, men derimod ud af kritiske analyser af dagliglivet, og det kræver både engagement og hårdt arbejde at komme frem til disse alternative løsninger. Kritiske alternativer har en betydning og får folk til at tænke.

Læs mere om konferencen (på engelsk)

Følg vores forskning i APRJA – “A Peer-Reviewed Journal About”

Følg vores forskning i APRJA – “A Peer-Reviewed Journal About”

APRJA er et open-access forskningstidsskrift om de foranderlige tematiske rammer for den digitale kultur. APRJA står for ”A Peer-Reviewed Journal About” (”Et Fagfællebedømt Tidsskrift Om”) og inviterer bidrag til en beskrivelse af, hvad der forstås som kerneaspekter af nutidig digital kunst og kultur.

Læs den nyeste udgave af tidsskriftet (in English):

Datafied Research Volume 4, Issue 1, 2015.

Studerende designer til fremtiden

Studerende designer til fremtiden

Vi giver vores studerende på Digital Design og Informationsvidenskab gode rammer for at kunne møde det erhvervsliv, der venter dem og afprøve deres indre iværksætter.

Eksempelvis bliver vores studerende hvert år udfordret til at udvikle et design, der løser et samfundsproblem. I den proces er de i kontakt med interesseorganisationer, får udviklet prototyper hos designfirmaer og afprøvet produktet på testpersoner. Afslutningsvis præsenterer de deres design på en messe, som bliver vurderet af eksperter i iværksætteri. 

Læs om den seneste messe: Design Expo 2015

Nyt forskningsnetværk om telemedicin

Nyt forskningsnetværk om telemedicin 

Forskere fra Digital Design og Informationsvidenskab beskæftiger sig med samspillet mellem mennesker og IT. Derfor er de også med i Aarhus Universitets nye satsning på et interdisciplinært forskningsnetværk om telemedicin. Grundtanken med netværket er, at det skal være åbent og inkluderende, så alle med interesse i telemedicinske løsninger, både internt på Aarhus Universitet og eksternt i form af virksomheder eller øvrige interessenter kan deltage.

Læs mere om forskningsnetværket.

Interaktiv Terracottakriger

Interaktiv Terracottakriger

Forskerne på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab er ofte involveret i eksterne samarbejder. For eksempel bidrog de med en interaktiv dimension ved Moesgaard Museums udstilling om terracottahæren.

For at illustrere, at terracottakrigerne i kejser Qin Shi Huangdis grav oprindeligt var malet, skabte CAVI i samarbejde med Moesgaard Museum en interaktiv del af udstillingen, ”Den Første Kejser – Kinas Terracottahær”, som løb fra den 1. april til den 30. september 2015.

Læs mere om udstillingen og forskernes bidrag (in English)