Aarhus University Seal

Ny guide skal hjælpe kommuner og virksomheder med at gøre det digitale samfund bæredygtigt

En ny, gratis guide udviklet af kræfter fra Aarhus Universitet giver landets myndigheder og erhvervsliv en række værktøjer til at omsætte data og digitalisering til et bæredygtigt samfund for danskerne.

En ny guide udviklet af Center for den Digitale Omstilling i Byer og Samfund på Aarhus Universitet vil hjælpe landets kommuner og virksomheder med at skabe et bæredygtigt, digitalt samfund. Foto: Colourbox.

Hvis Danmark skal være et rigt og bæredygtigt samfund i fremtiden, kræver det en ny digital dagsorden.

Sådan lyder afsættet for den guide, som Center for den Digitale Omstilling i Byer og Samfund (AU DITCOM) på Aarhus Universitet netop har udgivet i samarbejde med Dansk Standard og Erhvervsstyrelsen.

Rettet mod landets kommuner og erhvervsliv giver guiden en række konkrete værktøjer til, hvordan myndigheder og virksomheder bør tænke indretningen af digitalisering og data på tværs af alle sektorer – fra teknik til ledelse – for blandt andet at leve op til de mål, som Danmark, EU og FN har udstukket om bæredygtige byer og samfund.

"Guiden er i virkeligheden en slags grønspættebog, hvor vi sætter en ramme for et fælles sprog, som kan bruges både ved udbud og indkøb samt udvikling af nye services i kommuner og virksomheder," forklarer Martin Brynskov, som er lektor og centerleder på AU DITCOM og formand for det danske standardiseringsudvalg for Smart Cities.

Anbefalinger med perspektiver

Et par af de anbefalinger, som guiden slår ned på, er at ’fokusere på data’ og påbegynde den digitale omstilling med ’små, konkrete tiltag’. Men perspektiverne i de nye tanker er vidtrækkende, siger Martin Brynskov.

"Med digitalisering og data vil man eksempelvis kunne energioptimere trafikken, fordi man præcist, men anonymt, kan måle og analysere, hvornår det højeste og laveste tryk på miljøet er. På baggrund af disse data vil man kunne minimere miljøbelastningen fra trafikken gennem indsatser, der kan reducere de belastede perioder og optimere færdslen,” fremhæver han.

Rettesnor for virksomheder

De fælles retningslinjer betyder samtidig, at landets små og mellemstore virksomheder vil få lettere adgang til det kommunale marked, fordi de med guiden har en tydelig rettesnor for, hvordan de bør målrette deres ressourcer for at levere bæredygtige løsninger, der kan løfte alt fra brugen af vejsalt over affaldshåndtering til trafikbelastning.

"Guiden vil gøre det kommunale marked mere tilgængeligt, samtidig med at det bliver praktisk for alle parter i udbuddene," påpeger Martin Brynskov.

'Guide til bæredygtig, digital omstilling i Danmark', som udgivelsen hedder, baserer sig på en række standarder for bæredygtig udvikling i byer og lokalsamfund og flugter samtidig med kommende EU-initiativer som forskningsprogrammet Horizon Europe og NexGenerationEU, der er den europæiske genopretningsplan efter den igangværende coronapandemi.

Hele guiden kan hentes gratis via Dansk Standards webshop.

Læs mere om AU DITCOMs aktiviteter på centrets hjemmeside.

Yderligere information:

Martin Brynskov
Informationsvidenskab og Digital Design
Mail: brynskov@cavi.au.dk
Telefon: 30680424