Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Danske Taler

Forskningsprojektet Danske taler sigter mod at øge forståelsen af taler og talers funktion i en bredere offentlighed og dermed kvalificere diskussionen og bedømmelsen af dem.

Danske taler søger gennem retorisk analyse og kritik med særlig vægt på genreperspektivet at give en finmasket og systematisk afdækning af talegenrernes muligheder, dynamik og sociale formål for at give et forskningsbaseret fundament at vurdere den konkrete tale ud fra.

Forskningsprojektet resulterer i en bogudgivelse, som afdækker og analyserer en række danske talegenrer.

Bogen afdækker de danske talegenrer, fx åbningstalen, grundlovstalen, statsministerens nytårstale, regentens nytårstale, prædikenen, krigserklæringen, valgtalen, partilederens tale på valgaftenen, partikongrestalen, den nationale mindetale, 1. maj talen, den officielle undskyldning, apologien, sankthans talen, takketalen for modersmålsprisen og talen ved kvinders internationale kampdag, dimissionstalen, bryllupstalen, konfirmationstalen, bestyrelsesformandens tale i forbindelsen med årsberetningen, talen ved prisoverrækkelse, lederens tale til medarbejdere.