Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Center for Retorik

Et forum for retorikforskning ved Aarhus Universitet, hvor vi forsker i retorikkens praksis og teori. 

Aktiviteter

Marie Lund (red.): Danske taler- 20 opbyggelige analyser. Aarhus Universitetsforlag 2020. Udkommer 6. november 2020.

Danske taler- 20 opbyggelige analyser er en undersøgelse af danske talers retorik med udgangspunkt i analyse af talernes retoriske strategi, formål og sociale handlekraft. I taler formulerer vi forestillinger om lykke, frygt, moral, udsyn, tro, samfundssind, identitet, medmenneskelighed, skønhed, kultur, det gode liv – og det gode samfund. Her forankres konkrete beslutninger og politiske tiltag i større fortællinger. Her argumenteres og debatteres for og imod spørgsmål, der ikke er enighed om. Og alt imens er begreber og konkrete formuleringer i talerne med til at konstituere både de dilemmaer og den virkelighed, der diskuteres. Hensigten med at forske i den danske oratoriske tradition er at øge indsigten i den samtale, der er grundlaget for det demokratiske samfund. Det er bogens bærende idé, at forskellige typer af taler – fra politiske og professionelle taler til lejlighedstaler, der holdes i private sammenhænge for at give personlige relationer social gyldighed – er vigtige vidnesbyrd om vores samfundsmæssige og kulturelle habitus.  I disse taler skabes, formes og forhandles de værdier, der udgør koordinaterne for vores individuelle og fælles stræben.

Bogen indledes af en oversigtsartikel om den danske oratoriske tradition. Bogens øvrige artikler er individuelle fremstillinger af retoriske genrer, der har formet retoriske og demokratiske offentligheder i perioden 1849 og frem til i dag. De officielle taler er åbningstalen, statsministerens nytårstale, regentens nytårstale, krigens taler og den officielle undskyldning. De partipolitiske taler er partilederens landsmødetale, partilederens tale på valgaftenen og valgkampstalen. Under mobiliserende taler regnes demonstrationstalen, 1. maj-talen og lederens tale til medarbejderne. De ceremonielle taler er mindetalen, prædikenen i folkekirken, prisoverrækkelsestalen og dimissionstalen. Til de mere folkelige lejlighedstaler hører festtaler som bryllupstalen, konfirmationstalen og fødselsdagstalen. Endelig afsluttes bogen med taler ved folkefester, grundlovstalen og båltalen ved Sankt Hans aften.

Retorik, sanser, følelser

Temanummer af Rhetorica Scandinavica nr. 78 2018. Temaredaktion: Stefan Iversen, Carsten Madsen, Esben Bjerggaard Nielsen og Marie Lund. Temanummeret er en udløber af den 6. nordiske Retorikkonference: Retorik//Sanser//Følelser i Aarhus d. 27.-29. september 2017, som blev afholdt under Center for Retorik og arrangeret af redaktionen sammen med Tina Thode Hougaard og Sofie Venge Madsen.

Blog

Her blogger ansatte på Retorik med udgangspunkt i retorisk forskning. Bloggens indhold er defineret af bloggerne selv – ikke af den aktuelle mediedagsorden.

 

 

23.05.2019 | Stud. Blog.

Stram Kurs og brugen af en emoji

af kandidatstuderende Simon Paaske Urup

28.11.2018 | Retorik i sociale medier

Persuasive angreb på sociale medier

af ph.d.-studerende Rebekka Lykke Nørremark