Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar Bente Hull Frich

Omsorg i teknologien? Teknologi i omsorgen? - Et STS studie af telepraksis

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Tirsdag 20. marts 2018,  kl. 14:00 - 17:00

Sted

Peter Bøgh Andersen-Auditoriet, Nygaard-Bygningen, bygning 5335 - 016

At koble sygeplejefaglig omsorg og anvendelse af teknologi er forholdsvis nyt indenfor sygeplejeteori på trods af, at klinisk sundhedspraksis i stigende omfang benytter sig af velfærdsteknologiske løsninger.


Med empirisk udgangspunkt i det telemedicinske projekt Horsens på forkant med sundhed, undersøger Bente Hull Frich, hvordan omsorg gøres og ’nye’ patienter og sygeplejersker dannes i forbindelse med, at pleje og omsorg rykker fra sundhedspraksis og hjem til patienterne under anvendelse af telemedicin. Afhandlingen er placeret indenfor Science-Technology-Society (STS) tilgangen og bidrager til overskridelse af klassiske forståelsesrammer indenfor omsorgspraksis. I gængs forståelse af omsorg er patient og sygeplejerske i samme rum, men brugen af telemedicin er med til at nuancere, hvordan omsorg gøres over afstand, når skærme, internetkoblinger, patienter, blodsukkermålinger, sygeplejersker, konsultationer og pårørende er forbundet og skal arbejde sammen i praksis. 

 

Ph.d. projektet er gennemført på Center for STS forskning, Institut for Kommunikation og Kultur, ARTS, Aarhus Universitet.

Dette resumé blev skrevet af den ph.d. studerende.

 

Bedømmelsesudvalg:

Mari Holen, lektor, Center for Sundhedsfremmeforskning, Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Henriette Langstrup, lektor, Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet

Cathrine Hasse, professor, DPU–Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse – Pædagogisk Antropologi, Aarhus Universitet (forkvinde)

Hovedvejleder:

Finn Olesen, lektor, Informationsvidenskab og Center for Science-Technology-Society-studier, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet

Medvejleder:

Lotte Huniche, lektor, Institut for Helbred, Menneske og Samfund, Syddansk Universitet

 

Se mere her.