Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt internationalt tidsskrift grundlagt

Det er ikke hver dag, der grundlægges et nyt internationalt tidsskrift, men i over et år har Niels Brügger, professor (MSO) i internetforskning, arbejdet på at grundlægge et nyt internationalt tidsskrift om internethistorie. Det første eksemplar er netop udkommet på et af de største forlag i verden.

01.06.2017 | Anja Kjærgaard

 

Det føles, som om det altid været her, og alligevel er det relativt nyt – internettet, som allerede nu har en historie og derfor også er genstand for fortløbende forskning. En af de forskere, der har specialiseret sig i ”internetforskning”, er Niels Brügger, hvis primære forskningsinteresse er internettets kommunikations- og mediehistorie. Internetforskeren er til dagligt tilknyttet Medievidenskab på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet har været initiativtager til forskningsprojektet om dr.dks historie – at skrive DRs netsteds historie for de første 10 år. Det seneste år har han imidlertid også arbejdet ihærdigt på at grundlægge et nyt internationalt tidsskrift om netop internethistorie.

 

Hvorfor har du taget initiativ til at grundlægge dette tidsskrift? Hvordan adskiller det sig fra andre tidsskrifter inden for samme emnefelt?

- Først og fremmest fordi, det er det eneste af slagsen. Der findes internationale tidsskrifter inden for fx internetforskning, men de har som regel ikke en historisk dimension, og der findes tidsskrifter inden for mediehistorie, men de standser som regel ved tvs historie. Så der var et tomrum at fylde ud, og det syntes forlaget heldigvis også, ja, faktisk så kunne de også underbygge det med tal, fordi de checkede de artikler, de gennem årene havde fået tilsendt til ovennævnte type tidsskrifter, og der var stort set ingen om internethistorie, fortæller Niels Brügger, professor (MSO) i internetforskning

Hvem henvender tidsskriftet sig primært til? Har det også en bredere appel, eller er det en mere snæver kreds?

-Tidsskriftet er primært et akademisk tidsskrift, men det dækker et bredt human- og samfundsvidenskabeligt felt, hvilket også understreges i tidsskriftets undertiel 'Digital Technology, Culture and Society' samt i det bredt sammensatte International Editorial Board, hvor der er omtrent 50 medlemmer fra mange forskellige fagfelter.

Hvad kan du sige om det første nummer?

- Vores første nummer er et dobbeltnummer på næsten 200 sider. Her har vi inviteret medlemmer af det internationale Editorial Board til at bidrage med relativt korte artikler om, hvad de mener om ”internethistorie”. Der er fx artikler om i internetsammenhæng ubeskrevne dele af kloden som Mellemøsten og Afrika, og der er en artikel om, hvorfor udbredelsen af internettet gik langsommere i nogle lande i Asien på grund af deres mange skrifttegn.


Fakta

Tidsskriftet hedder Internet Histories og udgives på det internationale forlag Taylor & Francis/Routledge.

Niels Brügger er ”Managing editor” på tidsskriftetartiklerne fra det første nummer kan læses online.


 

Yderligere information

Professor Niels Brügger

Institut for Kommunikation og Kultur - Medievidenskab

Mail: nb@cc.au.dk

Direkte telefon:  8716 1971

 

Mobiltelefon:  2945 3231

Forskning