Aarhus Universitets segl

Lingvister fra hele verden samles på Aarhus Universitet i dag

Den stedlige dialekt, aarhusiansk, vil stort set ikke blive talt, men man vil måske kunne høre nogle tale gurindji, sinhala og yoruba, når Aarhus Universitet er vært for en international sprogkonference.

De næste par dage vil der på en bestemt lokalitet på Aarhus Universitet kun være ganske få til stede, der taler rigsdansk eller den stedlige dialekt, aarhusiansk. Til gengæld vil de tilstedeværende kunne tale over 40 forskellige sprog på samme tid. Anledningen er en konference på Aarhus Universitet om kreolsprog, som tiltrækker lingvister fra hele verden.

-Kreolsprog er sprog, der er opstået i de sidste 500 år, ofte som følge af kolonialisme og sprog- og kulturmøder, fortæller lingvist og arrangør Peter Bakker, der har specialiseret sig i kreolsprog.

-Der findes 70 kreolsprog i verden, og det, der er interessant ved studier i kreolsprog, er, at de viser, at mennesker kan bygge et sprog ud fra de ord, de har til rådighed og hente grammatikken andetsteds fra. Kendetegnende for kreolsprog er netop, at ordforrådet ofte er taget fra koloniherrernes sprog, mens grammatikken er nyskabt.

Lingvister fra 28 forskellige lande

Kreol er et forskningsområde, der optager lingvister overalt i verden, og et forskningsområde, hvor Aarhus Universitet profilerer sig internationalt. Til konferencen kommer der lingvister fra 28 forskellige lande.

-Blandt deltagerne er blandt andet en lille håndfuld mennesker fra det land i verden, som er mest flersproget, Mauritius, hvis indbyggere taler i gennemsnit 3,78 sprog, fortæller Peter Bakker.

Blandt konferencens teoretiske opponenter er en berømt amerikansk lingvist og debattør, John McWhorter. Han er en kendt lingvistkommentator og ekspert i racerelationer i USA, hvor han ugentligt skriver for amerikanske aviser.

Derudover kan man på konferencen opleve Sally Delgado fra Puerto Rico, der vil tale om pirate english, en sprogvariant, som Piraterne af Caribien sandsynligt talte. En rumænsk lingvist vil forelæse om et sprog, der har udviklet sig på dansk jord. Og en yngre dansk forsker vil forelæse om nye sprog, eller varieteter, der er opstået blandt unge indvandrere i Gellerup ved Aarhus. 

Konferencen er åben for alle og afholdes:

11.-13. april 2012
Aarhus Universitet
Richard Mortensen Stue
Preben Hornung Stuen
Fredrik Nielsens vej, Bygning 1422