Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Alumneklubben besøger Ohmatex - undertøj til astronauter og intelligente sokker

Alumneklubben for Digital Design og Informationsvidenskab var onsdag d. 18. april på virksomhedsbesøg hos Ohmatex. Ohmatex udvikler e-tekstiler og skræddersyede komponenter til blandt andet ESA-astronauter og elitesportsudøvere

26.04.2018 | Birgitte Kvist

Alumneklubben for Digital Design og Informationsvidenskab var onsdag d. 18. april på virksomhedsbesøg hos Ohmatex. Ohmatex udvikler e-tekstiler og skræddersyede komponenter til blandt andet ESA-astronauter og elitesportsudøvere. De væver eller printer selv deres prototyper, som efterfølgende bliver produceret i større skala hos samarbejdspartnere. Virksomheden har blandt andet udviklet temperatursensorer til brandmænd, undertøj der monitorerer og motiverer astronauter og særlige sokker som måler trykket og vægtfordeling under foden.

Brugerinddragelse som en del af designprocessen

Ohmatex er et godt eksempel på en virksomhed, som historisk primært har haft softwareudviklere og ingeniører ansat, men som har indset kvaliteten og værdien i brugertest og brugerundersøgelser som et led i deres produktudvikling. Kirstine West Andersen, som pt. er i gang med specialet på Digital Design, har været en vigtig del af denne rejse. Hun søgte uopfordret praktik hos Ohmatex i sin tid pga. et fælles interessefelt (wearables og fysiologisk data), og fordi hun så, hvordan hendes faglighed kunne bidrage til deres projekter. Efter praktikken er hun fortsat i et specialesamarbejde med Ohmatex, som hun fortalte om under Alumneklubbens besøg.

Fra praktik til speciale

Under Kirstines praktik undersøgte hun elitesporten som muligt segment for anvendelsen af et muskelmonitoreringssystem, som Ohmatex har udviklet til astronauter. Hendes brugerstudie havde fokus på at kortlægge elitesportstræneres motiver og udfordringer i at vejlede atleten og koordinere træning, og derfor tilrettelagde og afholdte hun et kvalitativt studie med både interviews og observationer. I denne proces talte hun med trænere, sportsanalytikere og sportspsykologer, og disse indsigter tog hun med til de interne konceptudviklingsmøder i virksomheden.
Brugerstudierne i efterårets praktik gav anledning til at fortsætte i et specialesamarbejde med Ohmatex, så derfor arbejder hun nu videre med to enkeltstående atleter som empiri i specialet. Samarbejdet har på den måde skabt værdi for både Kirstine og for virksomheden.

Program

Ohmatex gav en rundvisning i deres spændende laboratorie, og vi fik lov til at røre ved en masse prototyper. Programmet for besøget bestod af: 

17:00: Velkomst og rundvisning
17:20: Ohmatex’ historie og vision
17:40: En lille virksomhed på et globalt marked
18:00: Pause og aftensmad
18:30: Test af prototyper og e-tekstiler
19:00: Astronauter, elitesportsudøvere og e-tekstiler som motivationsfaktor
19:15: Kirstine, studerende på Digital design, fortæller om sit arbejde hos Ohmatex
19:30: Spørgsmål og afslutning

Næste arrangement

Alumneklubben på Digital Design og Informationsvidenskab holder deres næste arrangement d. 19. juni hos Creuna i Aarhus. Tilmeld dig gratis det næste arrangement gennem den lukkede Facebook-gruppe og læs mere om gruppen her.

Møde, Afd. for Digital Design og Informationsvidenskab, Alumner