Litteraturhistorie

Kommende arrangementer på Litteraturhistorie

tir 26 feb
19:00-20:30 |
Authors in Aarhus præsenterer Andrej Kurkov
Andrej Kurkov er en af Ukraines største nulevende forfattere. Hør ham fortælle om situationen i Østukraine, hvor han skildrer livet og spændingerne mellem Ukraine og Rusland.
tor 28 feb
19:00-20:30 | Hack Kampmanns Plads 2 8000
Authors in Aarhus præsenterer Andrés Barba
Fra tid til anden dukker en forfatter op, som ikke bare registrerer ting, men optegner en ny virkelighed, der kan kaste lys over vores mørkeste følelser. Franz Kafka gjorde det. Bruno Schultz gjorde det. Og nu også Andrés Barba.
fre 26 apr
19:00-20:30 |
Authors in Aarhus præsenterer Geir Gulliksen
Mød norske Geir Gulliksen der som forfatter og redaktør har præget norsk litteratur gennem årtier. Med sine seneste romaner har han udforsket livsvilkår i det moderne, socialdemokratiske Skandinavien, ofte med kønsroller, familieliv og seksualitet som brændpunkt.

Om Litteraturhistorie

Litteraturhistorie arbejder med litteratur fra alle steder til alle tider. Fra Aarhus til Afghanistan og fra Homer til den nyeste litteratur i digitale medier. Studierne kobler litteraturen som en selvstændig kunstart sammen med litteraturen som en central del af kulturlivet, og derfor spænder forskningsemnerne så vidt som fra rejselitteratur, opdagelsen af erindring og det ubevidste til vidnesbyrd og erindringer om særligt traumatiske begivenheder i litteratur.

Forskerne bruger en række tilgange til litteraturhistorie, så som genreteori, poetik og fortælleteori, ligesom de arbejder tæt op ad æstetiske fag som kunsthistorie og dramaturgi, samt kultur- og sprogfag både indenlands og udenlands.

Forskningsmiljø

Foruden fagets kerneindsats på områderne litteraturteori, verdenslitteratur, romantikstudier, modernisme og editionsfilologi, indgår flere af forskerne på litteraturhistorie i miljøer på tværs af fagområder, hvor man undersøger digitale medier, teknologi- og filmhistorie, menneskerettigheder og erindringer, både i forhold til litteratur og kultur.

Fagets forskere formidler litteraturen bredt i efteruddannelse af gymnasielærere, i kurser på folkeuniversitetet, foredrag på højskoler og i gymnasieskolen og gennem litteraturkritik i aviser og tidsskrifter. Der er også en lang tradition for udarbejdelse af lærebøger og udgivelser af litterære klassikere.

ForskerBrev

ForskerBrev er et halvårligt nyhedsbrev om forskning i litteraturhistorie og børnelitteratur på Aarhus Universitet. Nyhedsbrevet bliver sendt ud til studerende og ansatte på Litteraturhistorie.

Du kan til- eller afmelde dig nyhedsbrevet ved at skrive til Sophus Helle på sophushelle@cc.au.dk.