Talesteder

Det betyder noget, hvor taler holdes. Både for de gamle grækere og den amerikanske præsident

23.11.2016 | Marie Lund

Jeg er i Athen for at studere talens steder i den antikke bystat (polis). Det er indlysende, at de konkrete rammer for taler og tilhørere betyder noget for, hvordan taler bliver skrevet og hørt. Et af stederne er Agora, som var byens markedsplads og administrative og sociale centrum. Agora var også hjertet af det athenske demokrati, hvor den politiske samtale blandt borgere på gaden fortsatte ind i Bouleterion, hvor den lovgivende forsamling mødtes. De 500 medlemmer af rådet (boule) forberedte de lovforslag, som kom til afstemning i folkeforsamlingen (ekklesia).

Folkeforsamlingen fandt sted på højen Pnyx, 10 minutters gang fra Agora. Her mødtes 5.000-13.500 borgere ti gange om året for at debattere og stemme om den offentlige kurs. Skal Athen gå i krig? Skal en borger landsforvises? Retoriske figurer som amplificatio og antitese er nyttige, når man skal holde en så massiv menneskemængde opmærksom. En flad sten, der var hugget ud af klippen, fungerede som talerstol (bema), mens borgerne sad på jorden eller bænke. En radikal arkitektonisk reorganisering af pladsen mystificerer fortsat. Hvor borgerne tidligere havde udsigt til Agora og Akropolis, foretog man i det 4. århundrede f.v.t. en besværlig og bekostelig omvending, der krævede understøtning af klippen. Hvad var grunden til, at publikum skulle vendes om? Blev de distraheret af den skønne udsigt? Skulle de beskyttes mod den kolde nordenvind? Vi ved det ikke. Berømte talere som Demosthenes og Aeschines har talt på Pnyx. Senere flyttede folkeforsamlingen til Dionysos-teateret på Akropolis.

Et andet betydningsfuldt talested var klippen Areopagus, der ligger mellem Agora og Akropolis. Det siges, at apostlen Paulus har holdt en prædiken her. Perikles holdt sin berømte gravtale for de første døde i den Peloponnesiske krig i 430 f.v.t. på begravelsespladsen i Keramikos.

Under mit besøg kom Obama og talte til det græske folk. Det var som forventet en stor tale, et forsvar for demokratiet. En uge efter Trumps sejr talte Obama om vigtigheden af at lytte til folkets stemme – med hilsner til Brexit og græske protester over krisen. Flot og rigtigt ville det have været, om Obama havde holdt talen på Pnyx. Men frygten for snigskytter gjorde, at han talte ved et lukket arrangement d. 16. november på kulturcenteret Stavros Niarchos. Nu ligger talen på YouTube. Så kan folket da se den der.

Retorikkens tradition