”Vi skal forske i, hvordan børn bruger medier nu”

Center for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet skifter pr. 1. december 2016 navn til Center for Børns Litteratur og Medier. Centerleder og lektor Nina Christensen forklarer her baggrunden for det nye navn.

21.11.2016 | Johanne Vejrup Nielsen

Nina Christensen

Nina Christensen

Hvorfor skifter I navn?

”Børn og unge får i dag underholdning, information, viden og æstetiske oplevelser fra en række medier. Det betyder, at også forskere må have øje for mødet mellem barn og fortælling på tværs af medier og på tværs af tidligere tiders faggrænser.”

 

Hvad betyder det nye mediebillede for børnelitteraturen?

”Børn mødte tidligere primært litteratur i bogform, men bogen lever i dag side om side med fortællinger lavet fx til tablets og andre platforme. I dag er børn og unge også selv producenter af fortællinger - på forfatterskoler, på YouTube, men også i form af fanfiction. Udviklingen præger litteraturen i bogform, hvor særligt ungdomslitteraturen integrerer nye måder at fortælle og kommunikere på, fx sms-sprog. Samtidig dyrker forfattere, illustratorer og bogproducenter i højere grad bogen som fysisk og taktilt objekt. ”

 

Skal I ikke længere forske i børnebøger?

”Det gør vi, og det skal vi. Men forskningen skal også være i dialog med den seneste udvikling i mediebilledet. Bøger spiller stadig en vigtig rolle, men også på det område ser vi store forandringer. Fx læser mange voksne ”young adult fiction”, og der laves billedbøger til større børn.

Den aktuelle udvikling kan også kaste nyt lys over børns brug af medier og tekster i historisk perspektiv. Forskningsprojektet ”Rundt om børnebogen 1790-1850”, som Center for Børns Litteratur og Medier indgår i, undersøger fx hvordan børnebogen blev udviklet som et nyt medie for den brede befolkning i perioden 1790-1850.”

Læs mere om de aktuelle forskningsprojekter på hjemmesiden for Center for Børns Litteratur og Medier, og i det seneste nummer af tidsskriftet Passage: Børnelitteratur nu!

Læs om projektet ”Rundt om børnebogen 1790-1850” 

 

Fakta:

Center for Børns Litteratur og Medier ligger på Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet. Det blev oprettet i 1998 under navnet Center for Børnelitteratur. Centeret driver Forfatterskolen for børnelitteratur og udbyder uddannelsen Master i børnelitteratur.

Reception for nyt centernavn og for udgivelsen af Børnelitteratur nu! er onsdag d. 7. december 15-16:30, Institut for Kommunikation og kultur, Langelandsgade 139, 4. sal, 8000 Aarhus C. Arrangementet er åbent for alle.

 

Yderligere information:

Nina Christensen, lektor, centerleder,

E-mail: nc@cc.au.dk

Mobil: 2165 3859

 

 

 

Forskning