Aarhus Universitets segl

Død forfatter besøger Aarhus Universitet

Han har været død i mere end ti år, men den danske forfatter er stadig aktiv og udgiver nye værker. I disse dage gæster han Center for Fiktionalitetsstudier på Aarhus Universitet

Multikunstneren Claus Beck-Nielsen blev i 2001 erklæret død og har siden levet videre i sin ”identitetsløse krop” under navnet Das Beckwerk. Han har udgivet adskillige værker og bliver af litteraturforskere beskrevet som en af de mest interessante skrivende danske kunstnere lige nu.

”Først og fremmest er han utrolig velskrivende. Han skriver simpelthen enormt godt.  Selv om der er nogle af hans bøger, der kun har solgt under 200 eksemplarer, er det noget af det bedste danske litteratur, der findes. Så den første grund til at beskæftige sig med ham er funderet i en smagsdom,” fortæller professor Henrik Skov Nielsen, der også leder Center for Fiktionalitetsstudier, hvor multikunstneren i disse dage er gæsteprofessor.

Fiktion skabes på mange måder

Nielsens arbejde underbygger Center for Fiktionalitetsstudiers forskning i, hvordan fiktionalitet anvendes i forhold til mål i virkeligheden.

”På vores center forsker vi i fiktionalitetens betydning. Helt grundlæggende bygger vores center på, at fiktionalitet ikke kun er noget, der findes i en bog eller inden for et dvd-cover. Fiktionalitet er en kommunikationsstrategi, som anvendes i politik, sociale medier, i dagligsprog og jokes og i store dele af tv-sendefladen,” forklarer centerlederen, der er tilfreds med, at multikunstneren har takket ja til at være gæsteprofessor på centeret.

”I fiktionalitet signalerer man, at man ikke taler sandt, men heller ikke lyver. Man er af bestemte årsager i gang med at finde på; at opfinde. Das Beckwerk bruger fiktionaliteten i udbredt grad. Det gælder både i og uden for hans værker og under og efter hans rejser til Irak, Iran, Ukraine osv., hvilket gør hans værker spændende og relevant for det arbejde, vi laver på centeret,” fortæller Henrik Skov Nielsen og uddyber:

”Das Beckwerk er derudover en politisk forfatter. Han udøver som forfatter formbevidst politik. Det politiske er en integreret del af det æstetiske og formen en irreducerbar del af det politiske.”

Vidensudveksling er en del af besøget

Som besøgende på Aarhus Universitet skal Das Beckwerk både deltage i forskellige undervisningsforløb, men også indgå i det daglige arbejde på centeret.

”Han er jo ikke formelt professor. Han har ingen formel uddannelse eller akademisk grad, men er meget begavet og teoretisk stærk. Han vil gerne læse de ting, vi skriver, så der bliver en udveksling af viden. Så det er ikke blot os, der kigger på ham,” siger Henrik Skov Nielsen og fortsætter:

”Mennesker er de eneste væsener på jorden, der også kan forholde sig til det, der ikke findes; det mulige og umulige og det potentielle. Det er et emne, som Das Beckwerk gerne vil være med til at diskutere. Til glæde for begge parter.”

Das Beckwerk bliver på Aarhus Universitet måneden ud og afholder bl.a. et arrangement 25. februar, hvor alle interesserede kan deltage.


Læs mere om Das Beckwerk

Læs mere om Center for Fiktionalitetsstudier

Læs mere om arrangementet den 25. februar